Tuesday, July 20, 2010

BUBUR LAMBOKSOY......ADA HADIAH PERCUMA SAPE YANG BACA....

 20/07/2010:11:04pm
Minggu lepas....
Bahan2:Bawang merah,bawang putih ngan halia ..dihiris halus....
Bahan2 penumih:kayu manis,bunga lawang,buah pelaga....ingat tuu...agak2 ler...jgnlan buh satu kontena lak...!
Rencah2nya:*Daging di hiris nipih2(nipis)...(senyum)....sukatan:.sukati ke sukilo ke.. atau sekor..(agak2lah)
                   Udang galah...oppps!udang kering..soriii...
                   Lobak adjust sendiri...agak2..potong dadu..
                   Kacang tanah di goreng...
                   Lada hitam....1/2 kilo...hak..hak...takderlah....agak2...taruk..rasa...taruk..rasa..jgn banyak
sangat.. 
                   Minyak masak...ini mestilah ada...kalau tak macamana nak tumih....
                   Bawang goreng dan daun bawang serta daun saderi....taukan..potong ler..chop2..
Bahan utama:Beras.....kalau sorang 1 cawan dah cukop....yang lain adjustlah ikut kadar bahan utama...
                    Santan....jgn terlampau lemak...nanti boleh muak..agak ler...rase dulu..pas tu adjust2..haa ..faham..tak faham maknanya anda tak layak makan..huhu...itulah seni namanya...bukan science praktical...   Cara2 masaknya:
                          Masokkan minyak   dan tumih bahan yang dihiris tadi sampai naik bau dan kuning..pas tu masukkan bahan penumih tadi...kebabomm!Dah naik bau tu....pas tu masukkan daging...air..dan beras...taruk jer air tu..macam buat bubur ler...masak sehingga daging empuk...taruk garam secukup rase...dah jadi bubur...menggelegak...daging dah empuk...masukkan bahan2 tadi.....masukkan lobak merah lambat sedikit...diikuti bawang goreng..daun bawang dan daun saderi....okey....menggelegak..dah ..masak...pas tu buat sos kicapnyer plak....
Cara buat sos kicap:
Ambil cili api,kichap lemak manis chap kipas udang ler..kalau aku..bawang putih sebiji....blender... ..dah siap ..maka terhasillah.....Bubur LambokSOy...hehe....try..ok....
Aku tambah kacang goreng garing atasnyer.....yumm..yummm...boleh kenyang tau..yg hitam tu cili kichapnyer..
*Seelok-eloknya pilih daging yang berurat
Malaysian Ricemeat Porridge -LAMBOKSOY.

 Petang tadi 20/07/2010:06:30pm ...
Hadiahnyer........
Dapat melihat makanan bersifat Malaysian atau Asian ....yang dipanggil CEKODOK......cekodok adalah makanan berasas tepung gandum yang di buat tanpa memperdulikan corak atau rekabentuknya....ia biasanya dibuat sebagai sarapan pagi atau pengalas perut keluarga yang miskin dahulu...tetapi sekarang cekodok sudah diterimakan menjadi makanan kegemaran satu Malaysia.Sesuai dimakan selepas hujan turun atau selepas berkebun dan seronok dimakan beramai-ramai dengan kopi O.Mungkin satuhari nanti ada orang membuka francias berlandaskan cekodok.....Jom layan cekodok bawang & manis,dicicah dengan sambal ikan bilis..jomm!!!
Enjoy Malaysian Easy Food.....Grown With This Simple and Good Healty Foods!
Luv Mum Handcooks..Enjoy Foods!

17 comments:

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

soyyyyyyyyyyyy aku lapaq

padin said...

salam..
woit tu cekodok ko makan dengan jeman ek? hehe kantoi, xmau bagi aku pon..

hehe lamboksoy? perghh pemes le nanti,

Izan Ishak said...

perrrghhh...sedap tuh lamboksoy...saya mmg suka bubur lambuk nih!!!
cekodok mmg tak de rupa yg cantik, yg penting rasanya menangkap tekak~~

LiFe KaMi said...

teliur plak tengok bubur tu.. thanks, balik ni nak buat kat umah..

zulkbo said...

salam..
boleh tahan anda memasak erk?
rasa lapo la pulak..he he

ASSOYFINGER67 said...

MissXYZ a.k.a Abaikan;lapo...makan apa yang ada...rezki dariNYA..

padin;haha...mintak2...gituler..takder nyer aku nak niage...

Izan Ishak;Sameler kite...cekodok..mengimbau saat kecilku..kadang2 aku terharu memikirkannnya..

zulkbo;Bubur tu...wife aku yang masak..aku tolong2 jer....cekodok tu....memang aku masak...pasal dia puasa semalam..lagipun dah lama tak makan..anak2 suke...pagi nie pun goreng lagi...(senyum)

ASSOYFINGER67 said...

LiFe KaMi;resepi tu simple jer....moga berjaya...boleh buat post nnt kalau buat..ok

Lagenda said...

humangaii..mak nak bubur tuh!!! huluq2 la sket bg kat mak..kang mak libat dgn cengkodok manis plak pasni!

Tokei Kedai said...

salam bang assoy, ehehe sy dah baca sampai abis bang..nanti kirim yer cucur tuh huhu..terliur tgk ehehe - mankete

el said...

mmg cedap cekodok mkn ngan smbl ikan bilis terbaekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

el said...

konfius lak aku
igtkan bubur lambok tu n3 lain..ghupenye 1 n3..hakhakkk...menyengat tul bubur tu beb...urat2 semua kuo bila tgk..melelehhh ish2...sedap gilakkk

m6hidrogen said...

sambal tu buat pedas2 ye,saya suka makan pedas2.

RedBoy said...

assoy nak sikit.. lapo la.. esok nak pose nih.. pos sini sikit ye..

ASSOYFINGER67 said...

Lagenda;he..hehe...


Tokei Kedai:InsyaALLAH..haha..man..man...


el:bubur tu tajuk utama...hadiahnyer cekodok..jgn kao pakai kat baju,,buat award tau...huhu


m6hidrogen;kao macam aku ler...suka pedas...


RedBoy;bagusler...sok masuk tempat aku mase buke jer..hehe

TTT said...

abg nih pandai masak mcm2 adaaa :)
TTT duk tepi jelah tunggu mam k
hehe :)

~Blabberina~ said...

heheh..mentang2 la nak bln pose..

btw,sy giler sgt dgn cekodok pisak n cucur udang yg kecik2..bukan cucur udang yg besar senduk tu..

ASSOYFINGER67 said...

TTT;Juast an ordinary porridge..huhu..!


~Blabberina~;ha..ha...aku sebenarnya tiap2 bulan masak nie...Cucur udang yea..ha,ha,,aku pun,,suka...sekodok nie..program serta merta...kerana hari hujan..ahahaha...