Friday, August 27, 2010

FENOMENA BULAN ADA DUA....ASSOYFINGER67 LIVE TONIGHT....

27/08/2010-01:50am
Tadi pada pukul 12.20am aku bergegas turun ke Car park untuk melihat betul ke malam nie ada dua bulan....camera aku tak ler canggih macam SLR...tapi semangat camera aku nie tak di jangka...(tersengih)
Keterangan: Bumi dijangka akan ada 2 Bulan pada tarikh 27 Ogos. Satunya memang Bulan. Dan satu lagi sebenarnya planet Marikh yang hampir dengan Bumi. Bermula Ogos, planet Marikh akan kelihatan terang pada waktu malam seperti Bumi ada dua Bulan. Dijangka akan lebih ketara pada tarikh 27 Ogos kerana jaraknya dengan Bumi pada tarikh itu adalah 34.65 juta batu dari planet Bumi...gitulah rujukan dari blog kekawan....
http://teratak-firdausi.blogspot.com/2010/08/bumi-akan-ada-dua-bulan-pada-27-ogosfwd.html
Nak tengok...jom..layan..tapi gambar nie berbeza dari bulan yang aku harapkan..dapat ku shot!!! Layan....
Nampak tak yang bulat warna purple tu !Sok tengok paper..akupun tak pasti..tapi nieler gambar yang aku ambil 12.30am tadi......(klik untuk besarkan ok!)

                              Nie..gambar dah takder fenomena tu..huhu
 Allah  huAkbar!

34 comments:

atie said...

waaaahhhh... macam betul laaar!!! adus tak cukup canggih kamera den ni hikhik.. rugi ler..

Balqis said...

waa..nmpk eaa..xsmpt tgk tdi..nk share ye~~

FloEllen said...

boleh la assoy....cukup utk tatapan...thanks...hehhee

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

soy ko mmg cameraman terunggul abad ni huhuhu =)

umh aku bulan dilindung awan derr

zulkbo said...

Salam bertandang lagi..
semoga sihat orang disini.
selamat menyambut Nuzul Quran..
sesamalah kita mengimarahkan
malam penuh pengampunan ini..
.جزاك اللهُ خيراً

zulkbo said...

assoy..
nampak sebijik je?
he he..

Aefa Aerisya said...

wahh.. aefa xingat plak nak tgk td.. adeh.. sendiri buat entry sendiri tak tgk.. huhu

Zaifull said...

aku tertido awal tadi, plan nak ushar gak... last2 terkejut tido pukul 2 pagi terus teringat kat bulan. cuma nampak bulan dengan bintang terang je. yang purple dah tak nampak

ejum said...

SubahanAllah, kuasa Allah :)

Melati Qistyna's Mummy said...

soy, tahniahh.... mg nmpk la 2... umh den neh seram nk turun sensorg nk tgk...huhu

Melati Qistyna's Mummy said...

soy, kite bklink yea...:P

shark said...

congrat dpt snap pic bulan..
kne simpan tu.

cik kumbang said...

TQ...rugi sy tertdo smlm...xsmpat tgk..mnta kbnrn ye nak share kat blog...i will put a link to ur blog...TQ for sharing~

cik panadol said...

mlm td tak dapat nk tgk sbb tertido awl...just lawat blog2 member yg ada gambar kejadian je la....sedih..... :(

sop said...

x guna DSLR pun boleh nampak..
nice sharing

RON said...

nice..dapat gak layan kat blog assoy ni

ASSOYFINGER67 said...

salam..selamat berpuasa semua....buat Ellen..harap enjoy yr Friday..apapun alhamdulillah dapat aku berkongsi semua ini dengan kamu semua..(inilah kebesaran Allah)apapun thanks...aku pakai camera digital 8.1 mexapix jer..tapi boleh ler tu..harap nnt ada org yang dapat ambik gambar lagi jelas...:)

: bluedianthus : said...

Saya terlupa pula tengok langit masa tu..hehe..sibuk blogwalking kot..:)

DaHLia said...

tahniah sbb dpt capture :D

marikh lebih bersinar, bukan sebesar bulan seperti didakwa :)

Zulfahmi Abidin said...

kan dah ade dalam hadis.buat solat sunat pon bagus time nie.nak2 tgh bulan puase skrg..

H Y D E said...

wahh..dpt snap juga ekk...huhu

azilas said...

Salam....

ya ka tu? Tahniah la...
boleh tahan jgk kamera tu hehe...

ASSOYFINGER67 said...

ya...itulah yang dapat aku ambil...mulanya aku ambil gambar bulan tanpa dapat melihat ada bulan kecil di sebelahnya...tapi bila aku check di camera..aku lhat hasilnya sebegitu..aku ambil setiap shot 3 x...denagn menambah dan mengurangkan sistem pencahayaannya...mula nya aku sangsi jugak tapi bila dah ada lebih kurang 60 snap...hasilnya sebegitu juga...cuma posisinya berlainan...nanti aku akan buat satu slideshow...untuk semua snap aku..InsyaALLAH!T/K semua datang ber semangat:)

ASSOYFINGER67 said...

ber=beri

kerangRebus said...

ah!stressnye!terlupe semalam!haih..sabor jela... wah..kire betul2 la ye..planet marikh ye..owh... 8_8

ASSOYFINGER67 said...

kerangRebus;sah ..kao p planet zzz kan...huhu

Rose said...

tahniah ya Assoy sbb dpt amik gambar bulan dan satu lagi..yg akak nampak cahaya dari satelit di bawahnya..

ASSOYFINGER67 said...

Rose;thanks..

Abu Luqman said...

semua yang terjadi adalh kekuasaan allah...bila kita lihat yang pelik..sebutlah subhanallah...allah hua akhbar..

lester said...

26 ogos aku tgk warna merah
aku ade ambil gambar tp tk berapa terang
warna dia merah dan mcm terbakar2

ASSOYFINGER67 said...

Abu Luqman;Betul tu..dengan melihat saja pun kita akan dapat pahala kalau kita ingat padaNYA

lester;ada publish tak...nanti aku keblog kao

KPPKKSM said...

Salam
Saya pun ada ambil foto 2
ada lebih kurang 7 ke 9 keping yang nampak agak clear tp kalau guna telefoto mungkin lagi clear..
baru nak antar kat member, akaun gmail plak kene blok sbb katanya ada aktiviti yang melanggar syarat.
tu yang boring tu tak bleh nak kongsi ngan kengkawan.
kat sini saya tumpangkan satu untuk dikongsi,
kalau tak minat u boleh delete jer , saya tak marah
tapi ada satu dapat masuk kat facebook

ASSOYFINGER67 said...

KPPKKSM;amat dialu2kan...suka sesangat!

++Wan Abey++ said...

Wa terlupa nk tgk malam tu bro...walaupun dapat info sal tu...he3...cne ntah...apa pun tiada mustahil kalau itu kehendak Tuhan...wallahua'lam...