Tuesday, December 14, 2010

ASSOYFINGER67 TALK ABOUT DAUN KEMANGI.....

14/12/2010-09:45pm
Apa khabar rakan2 blogger semua? Harap semuanya sihat dan dalam situasi hidup yang selesa dan terkawal....selesa maksudnya dalam kesyukuran pada apa yang ada dan terkawal maksudnya,jauh dari benda2 atau gejala2 kurang sihat dan tidak di senangi ,jauh dari membuat benda2 yang menimbulkan fitnah,tanggungjawab harian yang telah ditunaikan dan sifat yang di senangi semua dan apa2 benda yang menjauhkan diri dari dosa besar dan kecil atau kesalahan undang2 dunia.....opppps!...Aku dah merepek nie....apa pun all the best to all of you !!(smile)


Aku........,satu hari tu pergilah pasar borong dengan mem aku...huhu..Beli barang dapur,lauk pauk dan berbagai benda yang berkaitan dengan kedapuran (macam kedoktoran..haha).Masa balik,mem aku ceritalah tadi dia ada beli daun kemangi....tulah pertama kali aku dengar nama daun tu.Sebenarnya aku sekarang nie dah memulakan diet aku (atas saranan pakar permakanan),so aku selalulah masak pindang...kaorang tau tak..masak apa tu..kalau tak tau nanti balik kg..tanya mak korang...he..he.


Dari mem aku,dia kata pompuan Indon tu kata,"kakak kalau mahu masak pindang,taruk sedikit daun nie (daun kemangi),kerna daun tu wangi dan ia boleh menghilangkan hanyir ikan....buat ulam pun boleh kak."agaknya gitu kot pompuan Indon tu cakap ..hak..hak
So,balik rumah ..aku carilah kat google.....rupanya daun kemangi nie penggunaannya amat luas....dah tua macam nie baru aku tahu....betullah...ilmu Allah itu amat luas.....maha luas....tak bersempadan.....itu yang di izinkan kita tahu..apapun kalau korang nak tau taip jer kat google nama daun nie,pas tu push jer enter:)..macam2 pasal daun nie yang korang tak terfikir korang boleh tau.....Indon jual sayur pun  tau...respect aku..
Nie yang aku beli kat pasar borong tempohari...
Daun kemangi (lemon basil) adalah daun yang mengeluarkan bau aroma seakan lemon yang kuat dan wangi..
Ok,selamat membaca .....(berkenaan lemon basil nie)-END

Never let yesterdays disappointments overshadow tomorrow's dream.You are your own judge ,the verdict is up to you...with Allah permission!

9 comments:

puterapescado said...

salam bro..taun temangi???wow 1st time teman dengor name tue... daun temangi ngan kemangi tue same ke?? 'push jer enter'..macam orng nk beranak pulak,,hehe

Lagenda said...

kalo x salah mak, bila tgk pic tu, rasanya ni daun selasih soy!

Daun ni ler, kalo masak dngn lala resepi mak tu, meletuuuuups bro!

Daun dia bau wangi kan?

M a W a D D a H said...

pernah dengar nama daun nie...

meliar tumbuh...

ASSOYFINGER67 said...

puterapescado;alamak silap..mekaseh mus..huhu..(dah betulkan cikgu..hihi)

Lagenda;tah..aku tak bape tau...aku copy jer kat google hik..hik

M a W a D D a H,gituler...tapi macam bunga tahi ayam pun ada kan hak..hak(tak habih baca lagi)

zulkbo said...

salam..
memang wangi daun tu
buat nasik ulam sedap
bro..

Abu Luqman said...

aku jarang jumpa daun nie..apa pun kau memang chef

azie said...

pernah juga dgr pasal daun kemangi ni.. mmg byk juga khasiat daun ni..blh mgatasi masalah bau badan bau mulut pon blh sbb die wangi hehee

el said...

mil aku sllu sgt msk pindang ni..tp aku x reti nak msk w/pun sgt senang nak msknye hehehehe

oooooo hang kena jaga pemakanan..pasni terok lah aku..ko dah slim balik ngeh3x

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ada org panggil daun selasih..blg buat ulam..ada yg guna untuk letak dalam laksa dan nasi kerabu.