Tuesday, July 19, 2011

PERMOHONAN KAMARIAH UNTUK MURTAD DITOLAK 18/07/2011

19/07/2011-12:23am

Tak terkata...ini baru wordlessest!

Murtad: Permohonan Kamariah ditolak

18/07/2011 8:43pm

source:http://ezany-kun.com/2011/07/18/gambar-kamariah-ali-permohonan-pengikut-ayah-pin-murtad-ditolak/
PUTRAJAYA – Mahkamah Rayuan di sini hari ini menolak permohonan seorang pengikut ajaran sesat, Ayah Pin, untuk mendapatkan perisytiharan bahawa dia mempunyai hak dan kebebasan mengikut Perlembagaan Persekutuan untuk menganut mana-mana agama.
Panel tiga hakim diketuai Datuk Seri Abu Samah Nordin yang bersidang bersama Datuk Azhar Ma”ah dan Datuk Clement sebulat suara menolak dengan kos rayuan bekas ustazah, Kamariah Ali, 60.
Panel hakim tersebut bersetuju bahawa keputusan Hakim Mahkamah Tinggi, Tan Sri Md Raus Shariff (kini hakim Mahkamah Persekutuan) bahawa perkara itu terletak sepenuhnya di bawah bidang kuasa Mahkamah Syariah mengikut Perkara 121 (1A) Perlembagaan Persekutuan.
Perkara 121 (1A) Perlembagaan Persekutuan memberi kuasa eksklusif kepada Mahkamah Syariah untuk membuat keputusan mengenai perkara berkaitan Islam.
Mahkamah itu menolak rayuan Kamariah terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 30 Disember 2005 mengetepikan saman pemula dan permohonannya untuk merujuk persoalan berkaitan undang-undang kepada Mahkamah Persekutuan.
Hakim Azhar berkata, oleh kerana perkara yang dibawa kepada Mahkamah Tinggi ialah murtad maka ia terletak di bawah bidang kuasa Mahkamah Syariah, bukan Mahkamah Sivil. – Bernama
__________minta kebenaran murtadditolak_______End
TERKINI!!!
MY fren link-cerita baru-klik!!

4 comments:

eddy syrol said...

dia ni bekas ustazah ye..heyyy..memang dia dah tak betul, sorry to say lah...

S..U..D..@..I..S said...

masyaallah!!!!! semoga ALLAH beri hidayah dan inayah
bekas ustazah....

Melati Qistyna's Mummy said...

haih ape nak jadi la, yg paper metro hari ni yg pasal nak tukar jantina kt mykad tuh...huhuhuh

ASSOYFINGER67 said...

eddy syrol, S..U..D..@..I..S,Melati Qistyna's Mummy;maka oleh itu ternyatalah kita bedekatan dengan hari2 yang di panggil akhir zaman...atau kita telahpun berada di dalamnya..moga Allah mengampuni kita yang lalai dan lemah...