Sunday, January 8, 2012

NASI DAN AYAM KUKUS (ENTRI SANTAI)

08/01/2012-09:11pm
Ergkkkk (sendawa).Alhamdulillah...baru lepas makan....silap teknik sikit masak...haha
Salam.
Hari nie ,sebenarnya tengahari tadi aku dan isteriku keluar membeli kuih dekat makcik di pintu (gate) belakang UPM.Cari kuih bingka katanya...hmmm...biasalah,kenalah cari..
sesekalikan.Lagipun kuih kat situ memang sedap dan banyak pilihan....Kami keluarpun dah dekat pukul 10:00 pagi.Isteriku tanya nak masak apa hari nie, so akupun kata jom kita buat ayam kukus...asyik makan ayam goreng atau gulai jer....jadi inilah dia hasilnya dan kami kukus nasi sekali kat bawah...lambat pula nasi tu masak....tapi akhirnya masak juga, rasanya hmmm memang sedaplah bagi aku...haha..ayam kukus memang lembut walaupun tak setanding ayam hainan kat Chicken Rice Shop. Lupa pula nak beli taugeh...boleh kukus sekali...takperlah..inipun dah fingers lickin' good!Jom layan produk kami...haha!


Nasi tiga pot....taruklah bunga lawang,garam ngan kayu manih...hentam jer!

ayam nie aku perap dari pukul 1:00tengahari sampai 5:30 petang baru masak..taruklahlah halia,segala bawang,sos tiram,kicap n sos cili....lumur denagn cucuk2 kat bahagian tebal...tanpa rujukan..

air dan minyak ayam akan jatuh pada nasi semasa di kukus..ayam kat atas
nasi nie lambat masak sikit dari ayam...tu yang terlambat makan tu..

before

after

hasilnya sungguh gebu dan senang dipotong

hasilnya complete (sup tak buat)

ayam memang marvellous

berasap....best

Gitulah cerita assoy nasi ayam kukus__________End

CERITA BARU ELLEN  



visit here:pakar kami:stewardjohn.com(ask anything)

4 comments:

Belalang hijau Perisik said...

jangan lupa join master chef seasons 2 nanti abg besar! :)

ASSOYFINGER67 said...

Belalang hijau Perisik;aku jadi juri nak ler..haha

cik panadol said...

nk buat tp kt umah takde pengukus pulak....singgah umah abg je la kalo teringin nk makan...hahaha boleh?

ASSOYFINGER67 said...

cik panadol;haha..Meh lah...:)