Tuesday, June 29, 2010

MENU.......TRY......OK TAK! (DGN RESEPI)

29/06/2010-7:18am
DAGING GORENG CILI API...BERAPI...


Mula2...hirisan daging hendaklah direbus sehingga empuk bersama hirisan halia (utk hilangkan bau ler..).Dah siap..tuskan ...(air rebusan daging tu simpan dan jangan dibuang)..pas tu daging tu di goreng...jgn terlalu garing...nnt tak feel...garing2 boleh gak..kao org punya citarasa..!
Lepas tu ambil bawang...kecil @ besar...atau kedua2nya sekali campur pun boleh,cili api secukup rase dan bawang putih dikisar sekali..jangan hancur sangat...sekali press...nyettttttttt....ok..jgn lupa taruk air sikit...pas tu tumeh sampai garing...tarukler garam,gula sikit dan air asam jawa secukup rase...kacau2..dah garing..masukkan daging goreng tadi...(lupa nak cakap..masa goreng daging tu...hirisan halia untuk rebus daging tadi..goreng sekali....)lebur sekali dan kacau rate..agak2 3 minit...dah siap...apalagi ngapler....
(bagi yang nak berkuah...tambah air rebusan daging tadi kat sambal tadi)Gitu ler kire2...sukatan...sukati...besar daging....banyak ler perencahnyer...selamat mencube....!!!!
Lets cook by yrself!
*Cara masak ayam kat bubur sum2 tu sama jer macam nie...(tapi ayam tak payah rebus..haha)

8 comments:

Jieda said...

waa..best ni.akan dicuba nanti

Anonymous said...

pandai giler masak..mcm sodap... :)

Cromirama Elcy said...

masakkan untuk gua boley???? he..he..

http://cicaktonjeng.blogspot.com

ASSOYFINGER67 said...

Jieda;Nnt dah rase bagitau yer....


ejum;simple jer ejum...kalau ayam lagi simple...g kedai beli ayam goreng...tumih macam nie...

Cresk Rockers;Makan sambil dengar lagu rock...atas para di bawah pokok...aduhhh...aku rindu semua tu...masakkan untuk kao...takde hal....

Jemanberagas said...

wah..pakcik suko lauk ni..

ASSOYFINGER67 said...

gdoupt_monster71;yg terbaekkkk!!!

Nur Suaidah Bachok said...

wahhhh! macam2 ada :)

ASSOYFINGER67 said...

Nur Su'aidah;aku ske meriah2 nie