Friday, July 30, 2010

SATU HARI DI SEREMBAN....SATU HARI DI BILIKKU....



31/07/2010-07:19am
 
Masak lemak..bila dikatekan masak lemak tentu korang rase ia susah ...bagi orang N9 masak lemak ...bahan2nya hanya lah santan,kunyit hidup dan cili api.....itu ajer....so..bahan2nyer kao leburkan sekali ngan daging2 tu..(daging baru sembelih tuh)....taukler kentang buat pelikat kuah..dan penambah sedap..serai tuh taruk pun ok gak..tak tarukpun tak per...santan biar lebih(awas!penggunaan santan yang banyak tidak sesuai bagi yang berpenyakit...)..so..masak sampai daging tu empuk..memang sedap...gambar nie memang aku ambil kat kenduri kawin ..belakang umah mertua aku..layan ok! 
 

Jelantah....adalah makanan kenduri yang popular...ia dapat mengeratkan silaturrahim antara sesama jiran sekampung kerana ia dibuat beramai2 tanpa perlu dimasak...sebab tuh di panggil jelantah...dari perkataan mentah gak nyer....bolehlah gossip2 sambil potong buah2 tu...huhu..



Apapun semua ini hanya sebagai satu halwa mate buat korank......
Silalah menjamu pakai mata....memegang pakai hati...merasa pakai akal......sendawa pakai senyuman...
Apa yang dapat ku harapkan agar semua ini dapat merehat minda korang yang seharian bekerja...selain wajah2 cantik dan permandangan yang indah..makanan juga adalah sesuatu yang indah..tak percaya...korang tengoklah nanti di Bulan puasa nie (bagi yang puasa jer)..antara ayam percik dan CT mana lebih seksi...antara awan dan kuih cara mana yang indah,,haha..ha...ini hakikatnya...awas jaga nafsu yer..jangan sampai berbelanja dapat dosa..apa yang ada pada kita bukan milik kita......walaupun sehelai rambut...bersyukurlah kerana kita berada dalam hidup tenteram yang membenarkan kita mengecapi hidup jauh lebih baik dari mereka2 yang diuji dengan berbagai kegetiran...jommm...g kenduri....


Siakapler..








Beruntungnyer jadi orang Malaysiakan.......
                                                        Enjoy Foods..Thanks To GOD....



Tapi....adakah kite sedar bahawa ramai diluar sana masih mencari-cari..apakah erti makanan itu.......atau ia hanya akan didapati dengan banyak di syurga nanti kerana bagi mereka dunia ini tak pernah ada makanan yang cukup dan enak....aku menangis kerananya(walaupun aku tahu tangisan itu tidak membantu)....agar tangisan ini akan menguatkan iman ku di akhir Syaaban ini untukku bertemu Ramadhan.....Ya Allah kau berilah aku selaut keinsafan agar aku terus tunduk padaMu dengan seikhlas dan setulus2nya..aminn.








World can become a little hell or a little paradise...for a journey to a biggest one!!!!

19 comments:

iqbalsyarie said...

wau!!!coming soon,maknanya nak belanja ke?hehe
Latest post:Inikah pujian?

el said...

yg atas tu x lalu aku tgk
tp yg kerabu timun tu meleleh le pulok
apa yg comin soon hang nak kawin lg sorg ka hakhakhak

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

soy sodapnyo.....

Tokei Kedai said...

kenduri rumah siapa ni bang..lauk2 semua menawan hati nie..ekekek - mankete

zulkbo said...

salam..
sapa lak nak kawin ni
bukan juadah kenduri
kawin ke tu?he he

el said...

tulah bersyukur apa yg ada..sian betul insan2 yg kt sn nun...kering kontang hidup melarat huhuhu x leh kalo kes2 gini sure sebak

Lagenda said...

mak nak siakap!! ye..kita ptt bersyukur dengan nikmat yg diberiNYA..

dunspeak♥ said...

wah sedapnya..bersyukur dapat makan pagi ni walaupun hanya megi..heee

Nashays said...

hurmmmmm sedap kan....teringin pulak nak makan lauk kenduri :)

Tokei Kedai said...

Alhamdulillah bang, rezeki yg diberi Allah swt.
Kadang2 sbb terlalu mewah hingga kita lupa dgn nikmat yg diberi..

macam negara yg susah nie, nak dapt sekping roti sehari pon susah.. ditempat kita lauk membazir pulak..

Ya ALlah ampuni dosa kami yg lalai ini..Jadikan kami hamba yg bersyukur amin...

RedBoy said...

sgt sedih bila terkenangkan yg org d luar sana masih ramai yg x dpt mkn.. dlm Malaysia ni pon bnyk.. huhu... sedap tu assoy..nak sikit boleh?

azilas said...

Salam....

Alamak....terlupa...tgk segala hidangan di sini baru teringat......
ari ni ada kenduri kat kg...lupa nak balik....arghhhh....

ASSOYFINGER67 said...

iqbalsyarie;huhu..tu maksudnyer entri aku belum complete lagi...nie dah completed.

el;hak..hak..ader ajer kao nie..oppps maaf..kao *** kan..maaf buat kao terliur..tapi nie senang cari kan...

MissXYZ a.k.a Abaikan;T/K...biase ajer tu..lauk orang....

Tokei Kedai & zulkbo;hhaa..nie kenduri kawin jiran mak mertua aku...huhu

Ann said...

huhu sedapnye...lapar lak bila tgh mlm2 ni

ermm time bulan pose...mau 3 jenis makanan kene amik...bukak lg ngn time moreh..

AiN Z said...

time bulan puasa saya lak ayah selalu masak 3 ke 4 jenis lauk.. sebab kontinue utk sahur jgk.. hehe

ASSOYFINGER67 said...

el;betul tu el!

Lagenda;boleh jer....that's right mak!

dunspeak♥;ada orang yg tak taupun maggi tu apa...baguslah bersyukor...

Nashays;tak per...bulan puase nie banyak lauk pauk...menjamu sambil beribadah!

Tokei Kedai;Buku amalan kita masih baru lagi tahun nie..gunakanlah ramadan untuk mewarnakannya dengan warna2 indah...bertaubatlah walau tak pernah melakukan kesilapan...sama2 kita man..!

ASSOYFINGER67 said...

RedBoy;yelah...janji kita ingatkan..baruler kita insaf...

azilas;haaa..ayokkk..nnt marah plak orang tu..haha..dah lupa apa boleh buat...

Ann;jgn makan malam2 tau..yelah tak lama lagi posa...

AiN Z;ayah sibuk yer...samaler dgn aku ...huhu

TTT said...

alhamdulillah :)
cian yg xdpt mam tu T_____________T

ASSOYFINGER67 said...

TTT;(senyum)