Sunday, July 4, 2010

NIE...AKU YANG MASAK.....(WITH RECIPE)

04/07/2010-08:14pm
Semalam aku g Giant....beli baju anak2 aku...saja beli sikit2 ..pasal sorang tu nak pergi campaign kat Klang..so..adeler benda2 yang nak di bawa...dipendekkan cite aku beli cendawan tiram dua bungkus..sebungkus RM4.49..(1/2 KG) okler tu.....so..sampai rumah..aku pun buatler terus kemas2 dan masak...lapo gile...tadi keluar tak makan fasal nakgak jimat..hehe...Maka aku ciptalah...resepi:
CENDAWAN RIANG RIA MESRA...
Bahan2nyer...senang jer:
Mula2 basuh cendawan (500g) dan siat 2 pass tu taruk dalam penapis...buang airler....biarkan kat situ...potong daun bawang sepucuk...chop2...taruk atas cendawan tadi...brokoli potong sukahati (jgn banyak sangat),pat choi (taukan) taukler 3 rumpun....Ok..nie bahan tumih...cili api 10 batang,cili merah(tekan pakai pisau jer bagi pecah),ikan bilis secukup rasa,bawang kecil n bawang putih,lada hitam (1 sudu besar) & fishball(biarkan bulat2)....panaskan minyak(agak2ler)...pas tu tumih semua barang2 tadi tu(cili,bawang dan ikan bilis)..last masukkan fish ball tadi (agak2 dalam 15 biji)...dah seminit masukkan pula sos tiram 3 sudu besar dan pas tu last sekali lada hitam....dah mesra macam blog imesra(Esther) tu..masukkan cendawan tadi ngan daun bawang,brokoli dan last patchoi(pat choi jgn potong...biarkan sehelai2 daunnyer..baru feel makan)...taruk air...biarkan menggelegak...jgn lupa..masukkan garam dan taruk sedikit kicap manis cap kipas udang(tu brand aku)...dah menggelegak...hidangkan...ambil nasi....yeee...deee..tak maham2 lagi...soruler....complete dah..tak payah lauk lain lagi.....hehe..cubelah wahai peminat2 cendawan!
Tengah menggelegak tu...
Siap untuk dihidangkan...cubalah...senang jer!!!
Dedicated to Chybeelila and for all mushroom lovers! Enjoy foods!
*Click here to link with this blog!

19 comments:

padin said...

ASSSSooooyyy!!!
hehehe bak sikit!!!

bile ko nak datang sini ni, gi kota tinggi, makan telor belangkas masak kari ekeke..

ASSOYFINGER67 said...

padin;hak,hak,hak...nnt aku akan datang..tapi tak tauler bile...InsyaALLAH..huhu

BaDBoYs said...

nak ikut....hahaha

ASSOYFINGER67 said...

BaDBoYs;jom konvoi..tunggu padin gaji dulu... haha!

Nur Su'aidah said...

wow! suka cendawan~

ASSOYFINGER67 said...

Nur Su'aidah;kita serupaaaaa...(Zainal)

Affan Ruslan said...

nak skeeeeeeeeeeeeeeeettttttttttttttttttttttttttt

yanie said...

mak aih...macam tau2 je chybee peminat cendawan. aaa...masak cmni mmg paling special lah! cendawan + sos tiram sikit. OMG!! mmg berselera bila makan panas2. terharu2. mekasih masak utk chybee even xdapat rasa. hahaha... (balik malaysia nnt boleh claim kan? :D)

dee said...

4 sure akan try resepi ni...tapi kat dublin xde fishball la assoyfinger..eemm..mesti kurang sedap kan kalu xde fishball?? ye ke?

Cik Bucken said...

suke sgt mushroom.tp lg suke mushroom salut tepong~ sgt sedap!!

FyZa said...

nmpk marvelous..nyum3..;)

ASSOYFINGER67 said...

Affan Ruslan;bolehhhh...no hal!

yanie;boleh...datnag umah ..hehe!

dee;takper tak der fish ball...ikan bilis tu dah bagi rasa ikan...dan manisnya...

Cik Bucken;tulah yang beli dua pkts...satu nak goreng ler..huhu!

FyZa;T.Q...hehe (senyum sampai telinger)

azie said...

nakkkkkkkkk jugaaaaaa, cendawan kalau di bt sup pon sodap huhuh

nuriz said...

assoy leh jd chef ni ahak

The Godfather said...

mcm kne ludah je gmbr yg first tu.. nmpk x buih tu..

ASSOYFINGER67 said...

The Godfather;Buih tu..die start nak boiling..ha..ha..you got an high imagination....!

ASSOYFINGER67 said...

Coreection:an=a

~Blabberina~ said...

i loveeeee cendawan.. tp sy kureng guna pepper. slalu cendawan sy masak letak udang n cili padi..sedap sesangat.

ASSOYFINGER67 said...

~Blabberina~;pun boleh..cili api MUST!Udang sebagai pemanih..karot juge...