Saturday, August 28, 2010

LAMA TAK MASAK NIE!!!

28/10/2010-04:30pm
FRIED MIXVEGEBURGER(OK TAK NAMA TU)..:)
Lama tak masak nie....bukak peti ais hari tu (bukan hari nie yer) nampak plak Ramly Chicken Burger...so..I got an idea..nak masak ala2 mertabaklah..ingat dulu masa form six..jual mertabak kat K.K.B...best masa tu tengah handsome..hahaha..ramai budak asrama datang beli....huhu..masa tu jual sekeping RM1.50...(oh!Indah sungguh kenangan silam)..Ok..jom kita masak...:)
Mula2...sediakan bahan:bawang besar..bawang putih sikit...potong dadu...cili merah..nak pedas tarukler cili api penyet...
daun bawang ngan daun sup....standby..potong juga....
yang nie...mix vegetable dengan berger ayam (Ramly Berger)...korang kasi gaul die mesra2....aku pakai mix vegetable 1/2 paket dan burger ayam 5 keping....so aku gunakan assoy finger aku untuk meramasnya..ingat pakai sarung tangan plastik....kalau tak nanti ada pulak jangkitan..huhu....
yang lain2 nak sedia juga..macam sos tiram,kari ayam,garam,mayonis,kichap manisdan sos cili....
Ok jom masak..mula2 masukkan bawang,cili semua tu ...tumih sampai naik bau..minyak kasi lebih sikit..pastu masukkan sos tiram,sos cili....dan biarkan 5 saat...masukkan campuran miux vege/burger tadi dan serbuk kari ayam tadi(dah digaul dgn air)2 paket kecil(tambah kalau rasa tak cukop).....tumih ler die...
masukkan mayonis dua sudu besar gitu...kichap sikit...gaul sampai airnyer kurang...sejat..tarukler garam dan sedikit air asam jawa..sikit jer tau...gaul sampai kering..
dah kering masukkan daun bawang dan daun sup cincang tadi....gaulkan  sebati..dah siap.....
Boleh dimakan dengan nasi sebagai lauk,ataupun roti.....boleh gunakan burger daging..atau udang..apajuapun tanpa batasan..apa yang penting memasak itu satu seni dan mesti ikhlas.....selamat mencuba!!Hu hu...

Cook with your head and heart not with your hand only!

Sambil tu nak ucapkan Hape Birthday untuk anak ke2 ku.......

Agar menjadi wanita yang mulia di sisi ALLAH.....

16 comments:

Afiq said...

slurppp.. sedap btul tgk masakan bro assoy ni.siap guna produk ramlee lagi..teringat plak tagline ramlee, pastikan ramlee baru beli haha

ASSOYFINGER67 said...

Afiq;T/K fiQ..mesti pasti halalkan!

Amyna said...

rajin ko memasak ya assoy. bagus3x.
hepy besday untuk anak ko..Cun melecun. ngee~~

ASSOYFINGER67 said...

Amyna;:)thanks..huhu

zulkbo said...

salam Assoy..
pandai awak memasak ye?
boleh jadi chef ni..

ASSOYFINGER67 said...

zulkbo;Yang ringkas camnie bolehler..masak adalah satu seni...rasa juga satu seni untuk di guybahkan..huhu..chef..tak bolehler..ngap bolehler haha

tehr said...

nampak gambar je dah sara sedap
~selamat hari lahir untuk anak gadis kamu~

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

best derr assoy... cun ank assoy huhu

p/s: raye nk mai umh assoy la huhu

mr.curly said...

untungnye jd org terer masak ni.. hehe .. hepi besday tuk ank bro assoy..

ASSOYFINGER67 said...

Thanks to tehr,MissXYZ a.k.a Abaikan MissXYZ & mr.curly ...pandai ckit..jer aku nie..bolehlah..kalau terdesak nak makan!hehe

Dark Half said...

mesti anak dara bro assoy terharu je abohnya siap buat 1 masakan istimewa di hari jadi

Melati Qistyna's Mummy said...

soy, simple & sedap... :) tula tol kata darkhalf... mesti ank dara tuh terharu soy msk special sempena ari lahirnyer... :P selamat hr lahir tuk dia..erkk yg ke 12 hek?

ASSOYFINGER67 said...

Dark Half;biasejer tu...buat dgn apa yang ada huhu

Melati Qistyna's Mummy;Aha...:)

zaujahafis said...

sangat masyuk en assoy..sedap jugak tu..

BaDBoYs said...

happy besday to anak abg..sapa nama ye? simpan kat anak aku bro....heee

ASSOYFINGER67 said...

zaujahafis:T/K...heeee..


BaDBoYs:T/K..heee..Nur Asyiqin..ha..ha..ada2 jer kao...anak kao tu kecik lagi huhu!