Tuesday, September 7, 2010

SALAM AIDILFITRI....JANGAN TERLEKA..

07/09/2010-05:40am
 Giant...

 Carefour....
 Tesco...

SALAM....SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI DAN SELAMAT BALIK KE KAMPUNG DAN SELAMAT MENJADI ORANG ISLAM YANG MENANG DAN SELAMATKANLAH KAMI DARI MAKAN BENDA2 YANG MERAGUKAN LAGI HARAM DI AIDILFITRI INI....AKU assoyfinger67 MEMINTA AMPUN DAN MAAF ANDAI ADA YANG AKU KATAKAN MENYINGGUNG PERASAAN KORANG.....HARAPAN AGAR KITA BERTEMU DENGAN RAMADHAN AKAN DATANG..INSYAALAH....MUNGKIN INI ENTRI TERAKHIR RAMADHAN INI....

So......beginilah hidup....Ramadhan pun ada penamatnya..lagikan kita manusia....jadi beringatlah...nak ingatkan sikit2 pasal beberapa perkara yang sepatutnya tak diambil mudah oleh kita dalam keghairahan menyambut hariraya ini...antaranya isu iklan kat satu syarikat penyiaran itu...macam iklan 3 in 1..(baca kat blog kekawan)..kita nie janganlah keluarkan isu pas tu senang jer nak memaafkan mereka yang terlibat..nanti mereka mua(terbiasa dan buat lagi)..patutnya kita kena besarkan sikit hal nie atau siasat macamana boleh jadi macam tu....kalau dah buat silap lepas tu senang dimaafkan nanti diaorang cakap orang islam nie senang nak settle....so blogger2 yang hebat2 tu kenalah bagi pukulan sikit....jadilkanlah blog korang sebagai tapak untuk membela agama selain mengaut atau mengutip laba..(laba tu kat dunia jer)
 Suasana...
So..isu halal dan haram....pasal tuler orang Islam nie makin lemah...serangan dibuat kepada orang Islam dalam bentuk IT,penyiaran dan makanan..kan lengkap tu....aku menyampah betullah tengok dan baca pasal kelemahan institusi Islam yang pegang peranan memantau hal2 sebegini....ada member cakap..kenapa nak buat dan bagi kelulusan Halal pada bukan Islam..tak payah der....tak payah logo halal dikeluarkan (untuk premis menjual makanan dan restoran).kita ambil pendekatan..kalau pengeluarnya Islam halal ler tu....janji bahan halal....jadi kalau restoren bukan Islam..sapa nak makan2 makan ler ..tu kao punya pasal..tak de alasan..alah kerajaan dah bagi approved halal..dialah tanggung..jadi kalau nak betul2 halal cariler orang kita punya product atau air tangan.....tak payah susah2 kao sumbang kat Ah Chong,Kopitiam,John FC,Thamby cafe ker..makan jer kat kedai Cik Bibah..kan senang..abih kuat kalau kotorpun sikit jer..dari nampak bersih tapi minyak babi ke atau katak ke digunakan dalam masakan...mana korang nak...!!???Jadi tak ler membazir duit aku bayar cukai semata2 nak tampung projek menghalalkan....
 Pasummbor...!

So...cubalah ingat baik2..jangan jadi orang atau kaum yang boleh di perkotak-katikkan...bersabar adalah sunnah..tapi muka naklah garang sikit.....Jika jadi blogger hari nie keluar isu dan esok cakap takper...tak boleh....jadilah pejuang tegar...blog can make money tapi money tak boleh beli kepercayaan kita,taatsetia kita pada agama kita...bangsa (terima semua orang Islam sebagai saudara) dan negara...(kita mestilah menjadi tunjang kuat negara supaya tak jadi kes panas telinga...kaum nie tak boleh bangkit tanpa kaum nie...jangan dok layan tu semua...jangan jadi hamba pada kepentingan orang lain....even syarikat perngiklanan pun kalau hina kita...we must dare untuk tinggalkan dia...pilihlah maruah atau wang...wang!?:)..tu korang punya pasal...
 Benalah masa depan untuk mereka....

So..aku berceloteh nie tanpa rujukan dan pakai otak yang dah meluat dah..pasal orang pandai2 belajar pun kadang2 lebih kurang aku gak....jangan jaga kepentingan sendiri..apa2 hal pun bersedialah berkorban untuk ugama....fikirkanlah..nak jadi bangsa yang kuat...qiam kena cukup(sembahyang)..yang wajib kena buat..bukan cakap atau tulis pasal agama tak..bila masuk waktu masih dok BW lagi....kekuatan kita pada mengamalkan suruhan agama...bukan berpesan jer....jangan salahkan orang (yang berlainan agama) memperkecilkan kita kalau kita buka puasa  tanpa Maghrib...aku bukan bagus sangat tapi bolehlah....sikit2..
Oklah tu jer nak cakap..nanti lebih2 takut salah cakap kena cekup plak..akhirkata jadilah seorang Islam yang segar,tegar dan keputusan dalam otak tak memihak kepentingan kita...ISLAM ITU INDAH DAN KUAT!

Be a pure good Muslim...destroy  your enemy with your mind not weapon....
Their our hope.......Their future begin from us...

SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI UNTUK SEMUA SAHABAT@ BLOGGER(MUSLIM) DI MANA JUA ANDA BERADA.....AssalamualaikumW.B.R. 
.ALLAH HU AKBAR...ALLAH HU AKBAR!

9 comments:

Abu Luqman said...

Allah hu Akbar...Allah hu Akhbar...raya kat mana Assoy....saya balik Yan rumah..isteri...maklumlah ibu bapa ...ana dah tiada...

Lagenda said...

Bersemangat membaca ntru kao kali nih..sentiasa berusaha baiki diri!

Melati Qistyna's Mummy said...

salam soy... hah, br nk tanyer, iklan aper yea yg kena tarik balk penyiarannye kt tibitiga aritu hek???

SELAMAT HR RY MAAF ZAHIR & BATIN buat soy n famili, dr keluarga kecilku :P

ASSOYFINGER67 said...

Abu Luqman;SEmuga kita bertemu lagi di sini...:)(soalan kao aku dah jawab kat blog kao..Selamat hari rya..)

ASSOYFINGER67 said...

Lagenda;Salam mak..terimakasih bagi semangat...buka apa ..kadang2 apa yang terbuku nak juga luahkan walau ia tak merubah apa2...huhuMelati

Qistyna's Mummy;Koa baca DaHLia's JouRNaL ...Selamat hari raya buat kao jugak...jumpa lepas raya nnt k!

azie said...

slmt hari raya aidil fitri maaf zahir batin, hati2 ketika memandu ye assoy...(^_^)

ASSOYFINGER67 said...

azie;mekaseh zie..kao pun sama yea..selamat hari raya..!:)

Mijie said...

mijie pun ingin mengucapkan selamat hari raya dan memohon maaf zahir dan batin andai salah silap sepanjang perkenlan kita..

ASSOYFINGER67 said...

Mijie;Selamat hari raya juga buat Mijie...maaf zahir batin..sepanjang perkenalan kita..aku sungguh selesa dan amat berterimakasih pada kao yang banyak mendorong aku...selamat buat mu sahabat!!!:)