Sunday, October 17, 2010

ABUK-ABUK DAN KOPI O......YAHOOO!!!!

17/10/10-05:30pm

Malang bagiku hari ini...(namun ia tidak menggugat senyumanku)..keahlian Glitterati aku tela di tarik dan aku kini menjadi ahli biasa Nuffnang....terkedu juga bila pagi tadi pendapatan di BE aku telah dipotong 50%...padan muka aku..huhu...baru aku nak ambil peduli fasal fraud clik tu..apapun ingatan buat teman2 blogger...JJSI ok! Berhati2lah dan fahamilah apa yang Nuff nak dan tak nak....So..apalagi....tak payah nak risau2 sangat....harap2 Nuff akan beri aku status Glitterati kembali secepat mungkin.....pleaseeee..!!
Lupakan perkara tu..mari kita layan minum petang hari nie....resepi nie resepi lama (aku ada sertakan sekali) korang pernah tak makan atau buat...ia masih satu  simple recipe yang berasaskan sagu dan selesa dimakan oleh semua golongan ...mak aku dulu selalu buat kuih nie....ia berkonsep kukus dan hidang..apa namanya?
Ia dipanggil abuk-abuk sagu...jom layan..

 Bahan-bahan:


1) 300 gram sagu biji
2) 1 cawan gula melaka (dipotong kecil) atau gula merah
3) ½ biji kelapa parut (bahgian lembut sahaja)
4) Daun pisang (dipotong segi empat sama)
5) Garam secukup rasa
6) Lidi (kerat kecil) untuk sematan
7) 2 helai daun pandan (masuk dalam air kukusan)


Cara Penyediannya:


1) Bilas sagu dengan air bersih dan toskan.
2) Campurkan sagu biji dengan kelapa dan gram. Gaul rata.
3) Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong. Masukkan
campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
4) Masukkan sesudu ketulan gula melaka atau gula merah.
5) Masukkan campuran sagu biji tadi untuk penuhi kelonsong (jangan terlalu penuh,
tinggal hujung daun untuk lipatan kelongsong)
6) Lipatkan kelonsong daun pisang. Cucuk batang lidi untuk sematan
7) Kukus selama 30~40 minit.

Siap di hidang.....

Nilah rupanya yang sebenar..



Gambar atas nie aku copy kat google...tapi yang bawah nie kakak aku yang buat...akibat malas nak ambil daun pisang(fasal dah malam masa tu)..akak aku gunakanlah ilmu short cutnyer...jadilah abuk-abuk SC talam..hak..hak..sedap gak...

Ok tak...macam menyelerakan tak ..cubalah...senang jer...:) Kena plak ngan secawan kopi O petang2..nyaman....




 Hope Nuff will 4give me ASAP.....

9.55pm(17/10/10) Aku telah kembali ke status Glitterati dan Jumlah RM kat BE aku dah kembali pada asal....aku tak fahamler..Nuff tersilap(@masalah tech) kot dalam kes aku nie..alhamdulillah....
Pasal nie ker!?
Apapun thanks Nuff...

18 comments:

Afiq Bukhari said...

salam bro..nape status ko ditarik? adehh..sabar2 lepas ni dapat balik la tu :)

www.afiqbukhari.com

ASSOYFINGER67 said...

Afiq Bukhari;rasa fasal Fraud click agaknya..tapi aku tak ler extreme sangat..mungkin aku tak perasan kot

Abu Luqman said...

biasa la bro..saya pun dah kena...baru 3 bulan status di beri balik...kalau ada iklan tengok je...

hani said...

tak faham la pasal nuff2 ni...

belalang hijau said...

perh bro...
terkejut belalang baca psl tue...
tp seb bek itu prob teknikal...
hee...

Zaer!! said...

Aminn..siap da hantar surat ke bro? Wah! gud job bang assoy.hehe.skng da ok kan?

Afiq Bukhari said...

hehe da agak da..alhamdulillah..selamat bergembira kembali heee :D

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

mak aku tau buat ni... sedap gilerrrrrrrrrrrrrrrrrr kan soy kan?

wah3 mesti ko lega =)

atie said...

bro assoy.. pagi tadi atie nye glitterati ilang.. be pun kene potong.. heran gak.. tapi tadi tengok sekali lagi, dah kembali asal.. mayb sbb dorang ngah menyelenggara akaun kot bro..

ASSOYFINGER67 said...

atie ;thanks atie...mungkin itu jawapan yang aku cari..so masalah teknikal ler kot kan

zulkbo said...

Salam Bro Assoy..
sedap nampak kueh tu
pernah makan,tak tahu pulak
namnya cenggitu..he he

New Entry at www.zulkbo.com

Lemak Manis | Roslan Madun|Lagu Rakyat

Melati Qistyna's Mummy said...

syabbassss, dh dpt blk pown :)

ASSOYFINGER67 said...

Melati Qistyna's Mummy;Nuff dah jawab:aku copy sikit yer:Hi Asri,

Due to our server maintenance last weekend, our crawler that detects blogs with our ad units weren\'t able to complete its tasks and reverted the blogs that they were supposed to check as \'Not Exclusive\' thus reverting your membership status to Ordinary, even though it is not.Gitu ler citenyer...Nuff reply surat aku hantar dia sejurus aku lihat Glitterati aku kena banned...lega2..:)

ASSOYFINGER67 said...

zulkbo;Sekarang kao dah taukan..huhu...ilmu baru tu..

diana said...

tak pernah makan..
kat penang tak dak jual pun ..
macam sedap la..
nak buat la ..

:: BLUEDIANTHUS :: said...

Tahniah dapat status Gliterrati balik...barulah masyuk kan assoy..:)

ASSOYFINGER67 said...

diana;buatlah....bagus camtu..huhu

:: BLUEDIANTHUS ::;nasib baik aku Blue...thanks 4 coming...

Melati Qistyna's Mummy said...

hohoho, gitu alkisahnya... pe2 pown tahniah la, dh dpt blk :) boleh terus berblogging ngn semangatnyer.....