Thursday, January 6, 2011

JOM ! PEKENA SUP FISHBALL TENGGIRI ....RINGKAS DAN SIHAT...

06/01/2011-05:46am
Salam dan selamat sejahtera...!
Pagi nie aku bawakan satu resepi sup yang menjadi kegemaran aku sekeluarga...ia sedikit rumit tapi masih dalam kategori simple...dan bahan2nya semua biasa dan senang didapati...orang bujang payahler sikit bab buat..hu..hu.
Bermula dengan seekor ikan tenggiri yang dipisahkan dari tulang2nya...isi yang dipisahkan itu di blender halus...(mem aku dia tumbuk pakai lesung batu jer).Tulang2 yang tinggal tu potong2..dan renehkan dalam air supaya sup itu lebih lazat dan rasa ikan..renehkan lama2 bersama sup bunjut,halia,bawang putih,bawang besar (hirissemua bahan2 tu),garam,serbuk lada hitam secukup rasa...lepas tu tarukler fishball tenggiri tadi (cara buat di bawah)...daun bawang,daun sup dan bawang goreng serta (lupalak) soon (yang macam meehoon tu)...mendidih...siap!!!!

Cara buat fishball:isi ikan tadi digaul bersama serbuk lada hitam,daun bawang (hirisan halus),hirisan lobak merah(halus2) dan akhirnya tepung ubi...gaul sebati dan buatlah fishball sebesar guli...mem aku tak ler buat bulat macam bola (buat gunakan sudu) tapi macam fishstone adeler...ha..ha,..bolehler...tapi rasenyer...perghhhh...taruk sikit kicap cili...hirup dengan syahdunya...)jom layan....(kalau nak taruk pelbagai lagipun boleh...cendawan sitake ker...macaroni ker...sendiri suker)



Maaf ler fishball tak bulat tapi 100% rasa ikan...ori....END


All about seafoods...:)

14 comments:

Jieda said...

Sedap ni dan mesti cuba

NISS said...

erm..sedapnye...meleleh air liuq...;p

aeinio said...

wohooo gereklaa resepi ni...

el said...

sedapnye sup..
ko buat kat aku n pos kan boleh fishball tu hehehe

Cikmin said...

aloooooo...oder satu mangkuk boleh? sedapye hujan2 pekena suppppp... :P

azie said...

sodapnyo

h.a.n.i.S.a.h.i.S.m.a.i.l said...

dah la tgh lapaq...
makin lapaq...T_T

Mustaffa Khairul Azzam said...

meleleh air liuq wa bro...kene cari la kat johor nie... pe lagi bro.. moh la try apply join race makan-makan maxis :)

Abu Luqman said...

salam singgah sini bro...aku ikan tenggiri suka buat kari je..kalau kena ikan ni yang aku pi mangail,,,huhu best

agro jamur tukul bersama said...

wow kuliner

kunjungan balikx ya di

http://tukulbersama.blogspot.com/2011/01/dokumentasi-usaha-kami.html

so monggo juga post coment diblog aku ya

agro jamur tukul bersama said...

waow kuliner ilike



n post komen my blog yeaaa
slm persahabatan

penyisir rambut said...

ok...
siyes say terliur....
huhh...

http://penyisirrambut.blogspot.com/2011/01/bertudung-pon-masalah-ke.html

mimie said...

Jemput dtg ke kedai kami di Foodcourt Bestmart Nusa Bestari Skudai.Signature dish kami Sup Fishball Tenggiri.Fishball buatan sndiri 100% ikan tenggiri.x ada campuran tepung.selain dr itu ada Nasi Itik Panggang & bubur nasi special :)

mimie said...

Untuk tempahan sila call 017-7577459 @ 017-7742545