Friday, August 12, 2011

CHONG WEI NOT LOOKING BACK


12/08/2011-04:40pm

Cayalahhhhhh!!!Terus Datuk!!!

_____________________________

Chong Wei terlalu hebat

12/08/2011
LEE Chong Wei membalas hantaran pemain Korea Selatan, Park Sung Hwan pada perlawanan pusingan ketiga Kejohanan Dunia di Wembley Arena, London semalam. - APKUALA LUMPUR - Datuk Lee Chong Wei langsung tidak menunjukkan belas kasihan kepada Park Sung Hwan ketika membenam jaguh Korea Selatan itu 21-10, 21-5 hanya dalam masa 29 minit untuk melangkah ke suku akhir Kejohanan Dunia di Arena Wembley.
Sung Hwan, bukan calang-calang pemain, malah turun sebagai pilihan kesembilan, namun semalam Chong Wei membuatkan pemain berusia 26 tahun itu seperti 'budak sekolah' apabila berjaya membalas setiap serangannya dan memaksa Sung Hwan melakukan kesilapan mudah serta kaku di atas gelanggang.
"Saya rasa Park sangat kaku dan tidak tahu apa yang hendak dilakukan selepas saya berjaya membalas setiap serangannya, ia yang menjadikan kemenangan ini sangat mudah,'' akui Chong Wei.
Malangnya, kemaraan Chong Wei gagal dituruti pasangan muda negara, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying yang tunduk 19-21, 14-21 kepada Chayut Triyachart-Yao Lei dari Singapura dalam acara beregu campuran.
Begitupun kejayaan Chong Wei meneruskan buruan untuk mencari kejuaraan Dunia pertama dalam enam percubaan tetap menjadi tumpuan utama di London. Malah jangkaan peuntuk melihat juara All England 2010 dan 2011 itu bertemu musuh tradisi, Lin Dan di final masih pada landasan selepas jaguh China itu turut melangkah mudah ke suku akhir.
Lin Dan, juara dunia tiga kali mara selepas mengalahkan seorang lagi pemain Korea, Lee Hyun Il 21-16, 21-13.
Bagi Chong Wei, yang menang straight set dalam semua tiga perlawanannya setakat ini, pemain tumpuan dari Guatemala, Kevin Cordon atau pemain Sepanyol, Pablo Albian bakal menjadi lawan yang menanti pada suku akhir.
Ditanya mengenai kedua-dua pemain, Chong Wei menegaskan, bertemu Cordon mahupun Albian tidak banyak beza. "Kedua-duanya tidak boleh diambil mudah dan harus ditangani sebagai lawan yang serius.
"Mereka tidak rugi apa-apa kalau kalah, mereka cuma mahu turun gelanggang dan memberi permainan terbaik. Kunci permainan saya esok, jangan ambil mudah perlawanan tersebut.
"Tidak diragui kedua-duanya mempunyai bakat yang besar, sama ada Kevin atau Pablo yang berjaya melangkah diri ke suku akhir, ia akan dianggap sebagai sebagai satu kemajuan besar," kata Chong Wei lagi.
Semalam, Chong Wei langsung tidak memberi muka kepada Sung Hwan apabila mendominasi permainan sejak set pertama dengan mendahului 4-1 sebelum melebarkan kedudukan kepada 9-4, 14-6, 18-19 dan akhirnya menang 21-10. Set kedua lebih mudah buat jaguh No. 1 dunia itu yang mendahului hingga 17-4 dan menang 21-5.
Begitupun khabar gembira yang diharapkan daripada beregu campuran tidak kesampaian. Peng Soon-Liu Ying terpaksa akur mereka masih mentah di pentas antarabangsa apabila gagal melepasi halangan pasangan Singapura, biarpun mempunyai keupayaan untuk memenangi perlawanan.
"Lawan berjaya membaca permainan kami dengan amat baik, walaupun pada awalnya saya menjangkakan kami punya kelebihan di set pertama, namun kami tidak dapat menemui sentuhan penamat pada mata yang sepatutnya.
"Kami telah mensia-siakan satu peluang keemasan, kami sepatutnya memanfaatkan kesempatan ini dan ia sangat mengecewakan,'' akui Peng Soon.
Source:http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0812&pub=Utusan_Malaysia&sec=Sukan&pg=su_01.htm

___________Chong Wei menang mudah_____End
Up-dated Story-Klik here


CERITA BARU


Menarik! Mesti Baca!


Ada pertanyaan!!!!Jumpa pakar gang kami:klik here to read:
http://stewardjohn.com/

0 comments: