Tuesday, September 6, 2011

SAYA JUGA MELIHAT IBU,MENGAMBIL ALIH MENGANGKAT SENJATA SEHINGGA DIA TERBUNUH.....


06/09/2011-06:10pm

Salam 8 syawal...
Mat Sabu memang amat popular sekarang. Aku terfikir kadang2 dalam filem ada babak yang skripnya lebih kurang begini "Katakanlah apa yang kau katakan itu tidak benar,katakanlah nak.....!'"Lalu hero menjawab',"maaf ia adalah benar mak!'".Rupa2nya anak Kak Tom tu kawin dengan orang putih...kenapalah anak Kak Tom tu tak jawab sebaliknya (kerana itu yang dia nak dengar)....itu skrip,biasalah.Tapi dalam hidup kadang2 kita janganlah membuka kebenaran (kalaupun ia benar) mendadak,tentulah ramai yang terperanjat. .Patutnya bisik2 dulu,baru cakap2 dan lepas tu baru jerit2. Bukankah menjaga silaturahim tu penting dalam Islam, sepatah ayat boleh menyebabkan silaturahim itu putus,so rasanya elok diam ajer. Tak salah dalam perjuangan merahsiakan sedikit agar jemaah tak tersinggung,kenapa lantang menjerit sedangkan dalam dakwah juga tak begitu.

____________________

Enggan temu Mat Sabu

2011/09/06


Foto
JAMILAH menunjukkan gambar bapanya, Abu Bakar Daud.
JOHOR BAHRU: Anak perempuan Allahyarham Koperal Abu Bakar Daud, salah seorang anggota polis yang cedera parah dalam serangan komunis di Bukit Kepong, 61 tahun lalu, enggan menemui Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu yang datang bersama rombongan ke rumahnya di Bandar Baru Uda, di sini semalam.

Jamilah Abu Bakar yang ketika itu baru berusia empat tahun dan melihat sendiri bapanya ditembak bertubi-tubi, tidak dapat menerima kenyataan pemimpin PAS itu yang mendakwa Ahmad Indera atau Mat Indera yang mengetuai serangan, adalah pejuang kemerdekaan kerana menentang British yang menjajah negara ketika itu.
“Tak payah datang, saya tak mahu berjumpanya. Ia amat keterlaluan hingga menyebabkan luka lama berdarah kembali. Macam mana saya boleh terima kedatangan orang yang menafikan pengorbanan dan perjuangan bapa dan rakan-rakannya mempertahankan maruah bangsa dan negara hingga sanggup mengorbankan nyawa sendiri, sedangkan dia (Mohamad) boleh pula mengagungkan komunis.
“Kata-katanya tidak boleh dimaafkan. Saya ketika itu berusia empat tahun, menyaksikan sendiri arwah bapa berusia 29 tahun, cedera parah terkena tembakan di badan. Saya juga melihat ibu, Fatimah Ya’aba, mengambil alih mengangkat senjata sehingga dia terbunuh ketika berbalas tembakan dengan komunis. Adik lelaki saya berusia dua tahun juga mati tertembak. 

“Kenyataannya (Mohamad) seperti mengungkit kembali sejarah hitam yang terpalit dalam hidup saya selama ini. Saya tidak mahu ia dikenang lagi kerana ia membuat saya tertekan,” katanya yang kini berusia 65 tahun ketika ditemui selepas menolak hasrat rombongan pemimpin PAS untuk berkunjung ke rumahnya, di Persiaran Barli, Bandar Baru Uda.

Bapanya meninggal dunia pada 1979 akibat penyakit barah.

Rombongan Mohamad atau Mat Sabu yang menaiki beberapa kenderaan, termasuk sebuah Proton Exora berwarna merah hati tiba di jalan masuk menuju ke rumah Jamilah kira-kira jam 2.30 petang. 
Menyedari kehadiran tidak dialu-alukan keluarga dan jiran Jamilah, kenderaan yang membawa Mat Sabu yang dipandu Ketua Dewan Pemuda PAS Johor, Suhaizan Kayat, beredar dari situ sementara seorang wakilnya bersemuka dengan keluarga Jamilah di surau berdekatan.

Di surau itu, sepupu arwah suami Jamilah, Raja Zainal Abdullah, 74, dan jirannya, Mokhtar Jalok, 72, bersemuka dengan Naib Yang Dipertua PAS Pulai, Zaaba Ibrahim dan menyampaikan keputusan Jamilah menolak kunjungan itu.

Zaaba yang dihubungi selepas itu, mengesahkan Mat Sabu terpaksa beredar berikutan keengganan keluarga Jamilah menerima kunjungannya. Sebelum rombongan tiba di laluan menuju ke rumah Jamilah, seorang wakil PAS beberapa kali menghubungi anak bongsunya, Raja Zamzura Raja Buntat, 32, bertanyakan jika wakil Berita Harian dan TV3 berada di rumahnya.

Raja Zamzura mendakwa, wakil rombongan itu agak marah apabila diberitahu wakil media turut berada bersama kerana sudah meminta keluarga Jamilah tidak memaklumkan kepada media dan penduduk kampung berhubung kunjungan itu.

Source:http://www.bharian.com.my/bharian/articles/EnggantemuMatSabu/Article/

______________Jamilah tolak kunjungan Mat Sabu__End

CERITA BARU

MENARIK! MESTI BACA!

Ada pertanyaan!!!!Jumpa pakar gang kami:klik here to read:
http://stewardjohn.com/

2 comments:

PORUMAN said...

sape suruh .. nak sgt sakitkah hati org lain .. PAS ni mmg mulut celupar

ASSOYFINGER67 said...

PORUMAN;rasanya Mat tu belum betul2 pas lagilah bab2 nie haha