Thursday, January 26, 2012

LIAM NEESON-AKTOR HOLLYWOOD BERMINAT MEMELUK ISLAM SELEPAS MENDENGAR LAUNGAN2 AZAN DI TURKI - 2012

26/01/2012-08:13pm
Salam.
Betapa hebatnya kebesaran Allah, kita yang Muslim nie pun kadang2 tak ambil hirau laungan azan...di manakah tempat kita!?

________________________
Liam Neeson Berminat Memeluk Islam Selepas Dengar Azan
Khamis Januari 26, 2012

Liam NeesonBINTANG Hollywood, Liam Neeson dilaporkan oleh laman web thesun.co.uk sedang menimbang untuk memeluk agama Islam selepas mendengar azan.
Aktor berusia 59 tahun yang merupakan penganut Katholik itu mengakui bahawa perasaannya tersentuh selepas mendengar azan ketika dia sedang menjalani penggambaran di Istanbul, Turki, baru-baru ini.
“Pada minggu pertama saya mendengar bunyi azan yang berkumandang sebanyak lima kali sehari, ia membuatkan saya berasa terganggu. Namun, lama-kelamaan bunyi itu mula menusuk ke jiwa saya dan ia kedengaran begitu indah, perkara yang paling indah.
_____________________________________________English 
Danny Moloshok/Reuters/Files

Liam Neeson says he is thinking of becoming a Muslim

 Jan 25, 2012 – 4:31 PM ET
“The call to prayer happens five times a day and for the first week it drives you crazy, and then it just gets into your spirit and it’s the most beautiful, beautiful thing.
“There are 4,000 mosques in the city. Some are just stunning and it really makes me think about becoming a Muslim.”


“Terdapat kira-kira 4,000 buah masjid di bandar raya itu. Sebahagiannya kelihatan begitu memukau dan menarik minat saya untuk bergelar seorang Muslim,” katanya.
Neeson yang dibesarkan di Ireland Utara merupakan seorang penganut Katholik yang warak dan pernah berkhidmat di gereja.
Malah, nama aktor itu juga diberikan bersempena nama seorang paderi di kawasan perumahannya.
Bagaimanapun, aktor yang telah kematian isterinya iaitu pelakon Natasha Richardson dalam satu kemalangan ketika bermain ski pada 2009, difahamkan kerap mempersoalkan mengenai kepercayaan.
“Saya dibesarkan sebagai penganut agama Katholik tetapi kita sering bertanya kepada diri sendiri, secara tidak sedar, apakah tujuan kehidupan kita di muka bumi ini?
“Saya kerap membaca pelbagai buku yang berkaitan Tuhan, kewujudan-Nya dan kepercayaan bahawa Tuhan tidak wujud (athisme),” katanya lagi.
Filem terbarunya, The Grey yang berkisar tentang sekumpulan pasukan penggali minyak yang terdampar di Alaska, akan mula ditayangkan di United Kingdom pada Jumaat ini.
Beliau juga dikenali kerana lakonannya sebagai seorang pejuang Scottish yang menentang penindasan kaum bangsawan Inggeris di wilayah Scotland dalam filem 'Rob Roy' dan juga berlakon sebagai pahlawan jedi dalam episod pertama dan kedua filem Star Wars.
Suaranya juga digunakan untuk watak singa gergasi bernama Azlan yang berjuang menegakkan kebaikan dalam trilogi filem Narnia.
__________________________________EnD
CERITA BARU ELLEN

1 comments:

Jumir said...

Alhamdulillah...dia dah dapat hidayah la tu.