Thursday, July 12, 2012

BUIH CUPPUCCINO MEMBANJIRI CAPE TOWN, AFRIKA SELATAN 2012 (VIDEO)


12/07/2012-09:21pm

Assalam
Sesuatu yang tak disangka atau terfikir boleh terjadi.....tiada yang mustahil berlaku dengan kekuasaanNYA.

____________________________


LAUTAN BUIH SERANG BANDAR CAPE TOWN 


cape town ocean foam 2 Cape Town Ocean Foam   An Extremely Rare Phenomenon Pictures Seen on www.VyperLook.com

Kejadian alam seperti banjir besar,hujan lebat merupakan fenomena biasa yang terjadi di atas muka bumi ini. Terdapat satu lagi yang boleh dianggap unik. Satu fenomena alam luar biasa yang jarang berlaku menyebabkan kawasan persisiran pantai di Cape Town, Afrika Selatan dibanjiri oleh air buih ‘Cuppuccino’.
Buih-buih itu jelas kelihatan melimpah sehingga melebihi pesisir pantai dan masuk ke kawasan tempat awam. Boleh lihat gambar di bawah

Info Ringkas:
  • Kejadian ganjil ini dikenali sebagai “buih laut” atau bahkan “buih pantai” dan ia berlaku disebabkan tindak balas air laut dengan kekotoran bahan organik, seperti plankton, ikan mati, tumbuh-tumbuhan mati dan lain-lain elemen yang terapung di permukaan air.
  • Arus yang kuat menyebabkan air membentuk gelembung kecil yang mempunyai kecenderungan untuk “bergabung” dan menyebabkan fenomena ini berlaku.
  • Saintis telah mengatakan bahawa jika kelajuan angin adalah lebih daripada enam meter sesaat, maka tenaga yang dipindahkan daripada angin untuk air secara berkadaran lebih tinggi, dan kuasa yang dikenali sebagai ketegangan yang air luar biasa tidak cukup untuk memegang molekul di permukaan bersama-sama.
  • Justeru air terputus sehingga ke titisan kecil disebabkan oleh ketegangan permukaan yang menyebabkan mereka untuk muncul sebagai buih putih.
999171cape town ocean foam 1 Cape Town Ocean Foam   An Extremely Rare Phenomenon Pictures Seen on www.VyperLook.com
Subhanallah fenomena yang sangat unik dan menarik sekali. Mungkin kita di Malaysia tidak berpeluang untuk merasai fenomena sedemikian rupa. Walaupun ia jarang dilihat, fenomena yang pernah berlaku di kawasan persisiran pantai di Cape Town, Afrika Selatan menunjukkan betapa hebatnya kuasa Allah SWT.
__________________________________________EnD
visit here:pakar kami:stewardjohn.com(ask anything)

1 comments:

Hiddy Asri said...

Interesting phenomenon. Thanks for sharing!