Sunday, October 14, 2012

DUKUN (2007) - IMBAS KEMBALI FILEM YANG TIDAK DIBENAR TAYANG.

14/10/2012-12:28am
Assalam......
Tadi adik ipar datang bertandang......bukak cerita fasal kisah wayang nie...layan sedutannya,memang A Plus lakonan Umie Aida...perbikinan scene nie pun amat tragik...betullah kata2 orang...menyeramkan..sayang kena banned! Kalau keluar panggung pasti meletop!!

___________________________________________________http://delour87.blogspot.com/2011/11/dukun-yang-ku-lihat.html
ARKIB : 15/11/2011

Bunohan bukan penebus kekecewaanSatu babak menarik daripada filem Bunohan.DALAM pertemuan dengan Dain Said itu juga, pengarah yang mudah didekati ini sempat ditanya apakah Bunohan dibikin bagi menebus kekecewaannya.
Manakan tidak. Filem pertamanya, Dukun yang dihasilkan lebih lima tahun lalu sehingga kini masih belum menampakkan bayang bahawa ia akan ditayangkan.
Sememangnya ramai yang menunggu dan masih lagi menyimpan perasaan teruja untuk menonton hasil sentuhan Dain menerusi filem Dukun yang dicanang sebagai antara filem terbaik Malaysia yang pernah dihasilkan.
Sehinggakan menonton sedutan filem itu sewaktu ditayangkan di pawagam tempatan ketika itu sudah berupaya membangkitkan rasa tidak senang duduk untuk terus menonton filem itu.
Ditunjangi barisan pelakon hebat negara seperti Datin Umie Aida, Faizal Hussein, Adlin Aman Ramli, Soffi Jikan, Namron, Hasnul Rahmat dan Elyana, Dukun dilihat sebagai sebuah naskhah agung Dain yang mampu mencipta sejarah dan berpotensi untuk berkelana ke seluruh dunia menyertai gelanggang filem antarabangsa.
Namun, entah di mana silapnya, filem terbitan Astro Shaw itu senyap dan sehingga kini untung nasib Dukun masih belum diketahui.
"Jujurnya, saya tidak terkejut apabila Dukun sehingga kini tidak dapat ditayangkan hanya kerana disebabkan faktor-faktor yang tidak perlu dihuraikan di sini.
"Sebagai pengkarya, saya tidak boleh terus meratapi kesedihan itu. Hidup dan perjuangan perlu diteruskan.
"Ya, siapa yang tidak sedih apabila segala penat lelah menghasilkan yang terbaik tetapi akhirnya tidak dapat ditunjukkan. Tetapi, adakah dengan bersedih dan bermuram durja sepanjang masa akan mengubah segala-galanya?.
"Tetapi, saya percaya kepada takdir dan rezeki bahawa di penghujung jalan yang gelap, masih ada sinar terang untuk kita meneruskan perjalanan. Alhamdulillah, semuanya dapat dibuktikan dengan Bunohan," jelasnya tanpa selindung.
Dalam konteks Dukun kata Dain, dia lebih kasihankan dan tumpang simpati kepada barisan pelakonnya yang telah memberikan komitmen serta disiplin kerja yang cukup hebat.
Bukan 100 peratus sebaliknya jelas Dain, setiap seorang daripada pelakon filem itu mencurahkan tenaga sebanyak 150 peratus bagi memastikan Dukun mencapai piawaian yang dikehendaki.
Bukan sengaja mahu memuji melangit, tetapi dia cukup kagum dengan lakonan yang diberikan oleh Umie sebagai Diana dalam filem itu.
Begitu juga dengan Faizal yang membawakan watak peguam yang mana diakui sendiri oleh aktor itu sebagai watak terbaik sepanjang bergelar anak seni.
"Apa pun yang terjadi saya menganggap semuanya ada hikmah. Saya sendiri tidak tahu apakah nasib Dukun adakah ia akan dapat ditayangkan atau diperap sampai bila-bila.
"Tetapi, tidak mengapa. Saya suka mengambil sikap optimis dalam kerjaya saya sebagai pengarah dan mahu terus menghasilkan karya dapat diterima dengan baik oleh masyarakat.
"Sudah pasti saya juga mahu bekerja dengan lebih ramai pelakon di Malaysia seperti Rosyam Nor misalnya. Saya percaya setiap pelakon ada kelebihan dan keistimewaan mereka sendiri," ujarnya bersungguh.
Ditanya apakah dia sudah memiliki idea mahupun naskhah terbaru selepas Bunohan, seraya tersenyum Dain hanya memberitahu: "Ada beberapa cerita yang sedang berlegar di minda saya ketika ini. Tetapi biarlah kita fokus kepada Bunohan dulu. Apabila tiba masanya, saya akan umumkan apakah projek saya seterusnya."


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=1115&pub=Utusan_Malaysia&sec=Hiburan&pg=hi_02.htm#ixzz29CGOHSwe
© Utusan Melayu (M) Bhd 

_________________________________EnD

visit here:pakar kami:stewardjohn.com(ask anything)

0 comments: