Thursday, August 19, 2010

FOR ALL MUSLIM WHO LIKE FRIED CHICKEN..BERHENTILAH MAKAN KAT...

19/10/2010-09:45pm
Salam buat semua saudaraku .....muslimin  dan mukminat...hari ini tak dapat terawih kerana lambat sampai di rumah...alangkah ruginya...namun apa boleh buat..sesungguhnya DIA Maha Mengerti!Sebenarnya apa yang aku ingin publishkan ini adalah satu entri dari:
Ia sebagai tanggungjawab sebagai seorang Islam,moga2 dapat rahmat dariNYA yang Esa!
Bacalah dan jadikan ia satu pedoman dalam menjalani hidup ini.....


Daging McDonald Tidak Halal.

Salam...

Ketika mengintai list blog yang di up date oleh rakan blogger, aku tertarik dengan satu berita yang menggemparkan di blog Si Tikus. Untuk pengetahuan semua JAKIM telah mengeluarkan surat yang menyatakan bahawa Daging McDonald adalah dari sumber yang tidak halal.

Perkara ini perlu diberi perhatian dan diambil serius oleh semua pihak terutamanya kita sebagai pengguna Islam. Aku sendiri kadang-kadang berubah selera juga untuk makan makanan segera seperti KFC dan McDonald.

Pihak JAKIM telah menarik balik pengiktirafan dari senarai yang diiktiraf berkuatkuasa 15 April 2010. Bukti pertama adalah seperti di bawah.

Halal Malaysia

Diikuti dengan bukti kedua iaitu surat dari JAKIM kepada Encik Bob Chan, Pengarah Urusan Mac Food Services (M) Sdn Bhd dan bukti daging berasal dari Uruguay yang tidak memenuhi piawai JAKIM menurut sumber permberi salinan surat ini. Bertarikh 19 Ogos 2010.


Sebagai seorang pengguna Islam, aku rasa bertanggungjawab untuk sebarkan kepada semua pembaca. Anda juga digalakkan untuk menyebarkan berita menggemparkan ini pada semua pengguna Islam.

‘Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayah, sesudah Kami menerangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk. Kecuali orang-orang yang bertaubat, dan memperbaiki (amal buruk mereka) serta menerangkan (apa yang mereka sembunyikan); maka orang-orang itu, Aku terima taubat mereka, dan Akulah Yang Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani’. (Al-Baqarah: 159-160)

Maklumat tentang Mac Food

Bagi yang tak percaya Mac Food Services supplier McDonald boleh rujuk ni (direct daripada laman web McDonald Malaysia):
http://www.mcdonalds.com.my/abtus/corpinfo/76.pdf
Terang-terang tulis..Mac Food Services supplier UTAMA McDonald!!

Info lanjut:

Address :
7 Jalan SS 13/5
45700 Subang Jaya
Selangor Darul Ehsan
Malaysia

Tel : 603-5633 0222
Fax : 603-5634 0189

Contact for Sales/Export :
Mr Bob Chan
(Managing Director)

Present Market :
Malaysia, Brunei Darussalam, Hong Kong, Singapore, Middle East, Vietnam

Product Manufactured :
Chicken (Bone-in), Patties (Chicken), Fish Portions,
Chicken Nuggets, Fish Nuggets, Beef Patties, Beef Nuggets

Brand Names :
FIRST PRIDE, MCDONALD’S

dan

Kenyataan akhbar yang merujuk Mac Food Services adalah supplier UTAMA McDonald (direct daripada laman web McDonald Malaysia: http://www.mcdonalds.com.my/abtus/corpinfo/76.pdf

Kepada semua pembaca, tolong sebarkan informasi ini pada semua saudara seIslam. Moga dengan perkongsian ini, kita akan lebih berwaspada dan di ampunkan oleh Allah.

Thanks IZA for this sharing!!

6 comments:

Cikmin said...

thanks for sharing.. :) mual je bila ingat daging tu tak halal..

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

berenti lah memilih fastfood cm tu... alternatif dh ade keluaran radix... =)

Abu Luqman said...

saya dah lama....berhenti makan kat fast food....dan makan kat RBKFC sahaja (HPA punya)...satu keluarga

aeinio said...

alamakkkk... tq! byk woo dah makan..huhuhuhuhu

azilas said...

Ada perkembangan terbaru ttg Daging McD ni....jom baca di blog si tikus...

ASSOYFINGER67 said...

Cikmin;Cik Min terer masak....tak perlu fast food kan..huhu

MissXYZ a.k.a Abaikan;Hemmm..!Betul x3!

Abu Luqman;Itulah jalan terbaik....carilah yg betul2 pasti halal!

aeinio;Allah mengampuni orang yang teraniaya dan tak sengaja...

azilas;mari kita tengok!!