Wednesday, September 1, 2010

BILA MAK START BUAT KUIH.......MENGIMBAU KENANGAN SILAM..

01/09/2010:3:29pm
Masih ingat tak lagi....ya!Aku masih ingat lagi....bila hariraya hampir menjelang emak akan sibuk dengan persiapan kuih raya...bermacam juadah akan mak buat....pagi hingga ke malam..emaklah orang yang paling sibuk ketika itu...teringat aku emak dan kakak mencari buah betik yang baru hendak ranum...untuk membuat halwa betik...bukan buat begitu saja...tapi diukir dengan pisau menjadi sekuntum bunga..lepas tu barulah direndam dalam air gula yang likat...
Dulu masa di kampung resepi2 kuih hanya disampaikan secara lisan..mak aku manalah tau menulis dan membaca...tapi pengalamannya...kuih2 seperti goyang,gulong,bahulu dan bermacam jenis biskut akan siap menjelang AidilFitri....nak kata, masa tu senang...memanglah tidak..nak pergi pekan pun 20 batu dari kampung...dalam kampung satu kedai pun tak ada....akan tetapi rezeki Allah amat luas....kadang2 tak terfikir aku bagaimana pekakas membuat kuih boleh didapati serta bahan2 kuih dibeli...essence vanilla,baking powder,van housten coco,oven butterfly(menggunakan minyak tanah jer),pengapit,penekan kuih...banyak antara alat2 dan bahan2 itu aku masih ingat dengan jelas dalam minda aku dan antaranya masih ada lagi sampai sekarang....oh...kenangan ini amat mengusik jiwa.Apa yang pasti bila bertandang ke rumah jiran di AidilFitri juadah kuih raya,halwa,kek dan sebagainya jika di hitung tidak kurang dari 20 ke 30 jenis....bezanya dari sekarang...semuanya buatan tuan rumah itu sendiri....tanpa bekalan elektrik (masa tu pakai lampu gasoline) pun boleh hebat begitu....
Oleh itu bila isteriku membuat kuih di malam hari semalam hatiku menjadi amat sayu dan terkenangkan keluarga kami dulu...biarpun kuih yang dibuat tak setanding dulu namun harapan aku agar anak aku akan menyimpan kenangan ini bersama perjalanan hidupnya....bila Mak buat kuih....AidilFitri dah dekat...bau kasut dan baju raya mula terhidu...huhuhu..ohhhhhh!
 Nie bukan nak tunjuk cara buat kuih tapi suasana buat kuih...ramai2 temankan mak...hehe
Anak dara aku tengah practise....pompuan mesti nak tahukan....
 Inilah biskut Conflakes..boleh kut...:)
Dapatlah gak dalam  5 balang..huhu....
Tukang rasa amat tak diperlukan masa nie..isk..isk....
Memory sekitar 1970an dan 80an
Mom!....Nobody can compare with you....lets your child talking about you next time....give them enough memory to think about you....

18 comments:

gdoupt_monster71 said...

bawak2 le balik kuih ni...cam sdp je..heee

ASSOYFINGER67 said...

gdoupt_monster71;baru buat satu kahkahkah..

atie said...

wahhh bro.. dah buat kueh raye lar.. bestnye!!

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

lg rmai tulun lg meriah lalala

ASSOYFINGER67 said...

atie & MissXYZ a.k.a Abaikan;:)

FloEllen said...

sedapnya....hmmmm....bagi sket..

Melati Qistyna's Mummy said...

soyyy, sedey plak n3 kali nie... :)
betul tu, kenangan lalu akn sentiasa terpahat di ingatan, betapa susah payahnye mak kite nk hepikan kita yea :) SELAMAT HR RAYA SOYYY... :P [errkk awai sgt ka]

Melati Qistyna's Mummy said...

jgn lupa pos cornfelk yg ank dara wat tu yer :P

Jieda said...

teringat kenangan masa buat kuih raya ngan arwah mak.skang ni beli je.rasa cam tak best plak bila buat kuih raya.Lagipun nak tunggu anak dara kat rumah tu besar sikit.Boleh buat sama2 he3

ASSOYFINGER67 said...

FloEllen:T/K Boleh..marilah huhu

ASSOYFINGER67 said...

Melati Qistyna's Mummy;apabila hati kao sayu...pasti kao juga pernah melalui saat itu...
Tadi aku talipon mak aku..dia dah buat 6 jenis kuih dah...(dia kata:Tunggu kao balik ler buat nie...tak sabar rasanya nnt saat jumpa mak nnt!)

ASSOYFINGER67 said...

Jieda;terimakasih berkongsi cerita Jieda..Al fatihah untuk arwah2 semua..yelah...rilex dulu..fokus pada anak dulu..dah besar dan faham nanti baruler show how great her mum are... huhu..

ejum said...

assoy mak den baru nak start buat kueh raya taun ni..hehe..sebelum ni xpenah lagi..ok lar tu..

ASSOYFINGER67 said...

ejum;ok ler...kena bagi support tau!!!

محمد زهراوي said...

teringat masa kecik dulu belajaq anyam ketupat dgn arwah Tok..huu

ASSOYFINGER67 said...

Kenangan adalah adalah harta yang boleh buat kita tersenyum dan menangis...:) ;حمد زهراوي

محمد زهراوي said...

wah..ya!setuju!

ASSOYFINGER67 said...

حمد زهراوي ;he..he!