Friday, September 3, 2010

PAK ARAB.......MENYERIKAN SUASANA MENJELANG RAYA.....



03/09/2010-01:22am
Besok nak pergi jumpa pakar jantung....to see my heart doing well ur not...so please doakan aku yer...
masa nie (jam kat atas tu)...angin betiup kencang dan sejuk diiringi hujan yang tak konsisten (jap lebat ..jap tidak)..apapun ini membuatkan aku lebih selesa...tadi huru-hara juga bila anakku yang kecil tu...mengamuk kaw2..wife aku buat derk..jer...apa nak buat...tu ler penangan  proses membuat kuih raya...somebody must 
sacrifice...huhu...bila masuk bilik,dia kata apa tau:"apa nak buat dik,kita nak raya",aku senyum jer....

Jom layan biskut nie..namanya Biskut Arab,biskut nie zaman dulu2 dah ada,kira biskut tradisional gak...yang paling familiar ialah dia pakai minyak sapi...tu kot orang panggil dia biskut arab..
Apapun jom layan....ngantuk nih..
Mulakan proses membuat dengan membentuk.......
proses membakar.......
Buat ramai2...meriahnya....tapi adik mengamuk nakkan susu...
Lepas baked...bola tadi tu digaul dengan susu tepung ..
Lepas tu baru taruk bola tu dalam cup....dah jadi biskut arab dah...

Iniler hasilnya dari dekat.....apamacam boleh jual tak..haha..makan sendiri jer.....
Dah siap......so wife aku dengan kadar segera terus masuk balan kerana takut aku masukkan ke balang aku..heheeheeeeee(sengihan nakal)

Hai...belum siap dah kira untung...alamak !
Nak kaya cepat nie nak....:)








What you celebrate is not important but how you celebrate it's most important....Raya is comingggg!!!






21 comments:

ejum said...

arab pon ada biskut eh..ingat ada nasi arab jek..eheh

Melati Qistyna's Mummy said...

yg nie sekut kegemaran kite :P besh jer mknnyer [tp nk buwat xtau]huhu, nk seblg bleh soy, kem salam ngn org umah :)

dikenali gak ngan sekut suji kannn

zulkbo said...

Salam Jumaat..
moga sihat dan
ceria orang di
sini..ya habibi
ya maulana..
he he..

ASSOYFINGER67 said...

ejum;Ha..ha..nnt dapat wife arab huhu

Melati Qistyna's Mummy;yelah tu...tapi kat resepi tu kata Biskut Arab Penang..dajawabpun salam tu..dia ada cni haaa:)

zulkbo;Moga semua akan selamat...raya dah dekat weh!!!

atie said...

bro.. biskut arab tu cam sedap.. tapi tak lalu makan sbb susu tu hikhik.. penah cuba tapi tak lepas masuk balang pun.. sok wat kueh ape lak bro? kueh goreng2 takde ke? tempeyek ke..

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

wahhh meriah btol assoy n family =)

Abu Luqman said...

slam bro..kat penang dia orang panggil biskut ma"mor...dgn anak anak pun buat keja ye......

ASSOYFINGER67 said...

atie;Tempeyek tu mak aku dah buatkan kat kampung huhu..(tiap2 tahun dia bagi..aku tak mintak..thats my mother!)

annazanariah said...

assoy.. bestnya.. dah mula rasai semangat nak raya ni. anna lak, tak sabar nak balik kg ni.. two days more to go.. :)

ASSOYFINGER67 said...

MissXYZ a.k.a Abaikan & Abu Luqman;:)..huhu T/K

ASSOYFINGER67 said...

annazanariah;sabar ye anna...semangat seronok tu adalah anugerah Ramadhan...bulan lain tak dapat rasa macam tukan....Haha

annazanariah said...

hehehe.. thanks assoy.. =)
betul tu.. bulan lain kalau mkn kuih raya, takde la feel camni.. tapi bila syawal, feel dia lain. selamat hari raya..

ASSOYFINGER67 said...

apik pehe said...

selamat ari raya tau..
jangan men mercun..
men meriam buloh xper..
hehe
September 3, 2010 11:52 AM

ASSOYFINGER67 said...

apik pehe said...;sori aku pindah komen ko kat sini fasal entri tu aku dah delete...silap buat huhu..apapun T/K yer apik!

apik pehe said...

hahaha..xper2..patotla mula2 aku baca cm pelik jer..

shark said...

aisey..
kalu mkan ni kang kuar pelat arab la
hehe

Iza said...

Salam....

Eh, itu bukan ke nama kuih makmur ke? mungkin lain negeri lain sebutannya kot....

ASSOYFINGER67 said...

shark;ha..ha.ha..kih..kih..

Iza;yelah tu kot..huhu..aku makan jer..hak..hak

S..U..D..@..I..S said...

wauu meriah nyer.....semuga selamat dalm perjalanan..dan selamat berhari raya

ASSOYFINGER67 said...

S..U..D..@..I..S :hari khamis pagi baru nak bertolak..dekat jer...T/K doakan hamba..huhu

azie said...

wow meriahnye bt kuih raya hehe...