Sunday, November 21, 2010

ASSOYFINGER67...TEH TARIK DAN INANG2 SEBAGAI PENUTUP!

20/11/2010-11.30pm
Salam buat semua......hari ini adalah hari aku memerap kat rumah....badan pun tak berapa sihat...tapi Alhamdulillah..lah aku rasa ok jer malam nie....lagipun hari nie aku tak berapa banyak makan...ais is zero.dari pagi hingga la nie minum air kosong dengan air panas jer...apapun syukur ..batukku mula kurang..Pagi makan nasi lemak...nak tengok...sedap gak nasi lemak Bro Ramli nie..(jiran aku)...

Tengahari.aku masak bayam ...tumis biasa jer..masak 8 orang makan..(sampai petang)...mem aku masak daging masak kichap.(tak berapa pedas)....ok gak tapi kalau tak pedas aku rasa kurang puaslah...apapun kami sama2 memasak..hidup rumahtangga nie kena tolong menolongkan,baru ada nikmatnya..huhu (gambar tak ada fasal aku rasa aku dah ada siarkan gambar sebegitu dulu..huhu)
Petang l/kurang 5.30 petang aku rasa nak masak pulak...teringat hari Jumaat yang lalu..member tapau nasi sambal tumis ikan masin.Oh...I got an idea!Yes...dalam freeze ada talang masin...so..potong2 dan rendam buang masinnya (supaya tak masin melampau)...nak tengok ikannya..jom..aku perkenalkan...
Talang masin
So...ambil bawang besar 2 labu,bawang putih 3 biji,air asam jawa,gula,sos tiram...lepas tu goreng ikan yang direndam tadi..goreng agak garing...bahan tumis tadi hiriskan...panaskan minyak ...masukkan cili kering yang dah dikisar (aku selalu simpan stock kat icebox..)...tumis sampai naik minyak..masukkan bawang2 tadi...pas tu sos tiram...dah layu bawang masukkan gula dan akhirnya asam jawa dan garam secukup rasa...kacau hingga kering dan masukkan ikan yang di goreng tadi..kacau seminit....siap di hidang....ehmmm..best
jugak! Baru selera sikit..itulah aku ...penggemar kepedasan...
dah siap..berasap lagi  masa aku snap pic..huhu
Bila berbw,aku sungguh selesa denga W1Max ku kerana boleh dikatakan semua bw aku....dapat dibuat dengan agak pantas dan cepat.....semuanya denagn fingerku saja tanpa apa2 software kerana aku bukanlah celik IT sangat...apapun aku masih mampu melawat rakan2ku hampir 3x sehari....Thanks W1Max4G...!
boleh on hampir 15 blog dalam masa 2-3 minit...semua completed up load...ok tak..(pada aku ok jer)
Bila blogwalking lancar ...apalagi ..bolehlah aku layan..masuk dan keluar dengan kepuasan yang maksima,klik nuff kawan2....semuanya berjalan lancar..lebih2 lagi bila mem layan aku dengan baik sekali..haha..jangan jeles!!!
Teh tarik kaw!....kole nie aku beli masa aku baru kahwin....


kueh apa nie?

Inilah inang2..aku beli masa pergi majlis pernikahan kakak aku tempohari..
Best sambil BW kena teh ngan inang2 goreng nie...layan..:)
 Haaa...itulah nikmat perkahwinan....saling faham memahami......I love her so much....huhu..(mem dah tidurler)...apapun aku seronok menjadi blogger hinggakan aku dah tak ada masa untuk buka facebook,tagged dsbnya...bagiku assoyfinger67 dan Mangga stream(naruto ship)adalah dua ruangan dalam internet yang paling kerap aku layari...
So itulah serba sedikit hikayat assoyfinger67 pada hari ini....

Life is about loving,helping and understanding ....thats a food of life...always sincere with yrself and yr couple..

15 comments:

cik ajaib said...

sedapnye inang2 :)

Abu Luqman said...

salam...hanng memang pandai masak nu

ASSOYFINGER67 said...

cik ajaib;belikat Alor Gajah tempohari..kat tepi jalan nak ke tol..huhu

Abu Luqman;simple2 macam nie bolellah AL.. huhu

+akufobia+ said...

ohh.da lama tak minum dalam kole.rindu kat kole.haha.

cik ajaib said...

oohh..alor gajah?? tempat sy study.. :) tp x penah pun beli ctu..hehe

L0veLinkz said...

tingkatkan backlink dan visitor hanya copy paste banner sahaja dan simpan di blog anda....hasilnya nantikan ...
kalau rajin x plore banner kat bawah post dalam blog tu....satu persatu masukkan backlink....try la...thanks...

Zetchi Henry said...

hehhe. ye ker..
dah keje ehh..
anyway.. smoga cepat sembuh!!
doakan saya eh..
23 nov ni paper bm..

tadi zaki breakfast
nasi lemak kat warung d'simpang
sedap juga..

Melati Qistyna's Mummy said...

salam soy....

lm gak x jengah.... mmg lama x BW...huhuh [xtau nape, xde mood lak akhir2 nie] :)

ikan masin tu buat ku kecur je la...

best nye lau BW ade org sedia kan segala... cm den xkan nk suh PEM (lawan MEM) sediakan bagai... hahaha

rasanyer kueh tu kueh international la, bos pakisitan den pown kata kecik2 dulu dia mkn ni kek kg... :)

p/s : smg berbahagia dunia akhirat... Aminnn

ASSOYFINGER67 said...

cik ajaib;ye ker...laa...macam tu pulak!

L0veLinkz;Thanks for sharing..nnt cuba..huhu

Zetchi Henry;Terima kasih ZH...moga kejayaan milik kamu dariNYA..amin!!Good luck!..breakfast penting tapi jangan ambil banyak2..haha

Melati Qistyna's Mummy;Thanks MQM..apapun aku harap kao terhibur ngan entry aku kali nie..itu jer niat aku..huhumoga kao juga pasangan yg kekal selamanya...amin!!

mr.curly said...

1st skali moge cpt sembuh bro..2nd, jgn buang kole tu(eh,pesal wa sebok kt kole tu lak)??..hehe

Iza said...

Salam...

inang2 tu macam bepang la kn, ada jual kat siam/padang besar perlis.

zulkbo said...

salam bro...
ermmm...lama dah tak makan
inang2 tu..

Steward said...

Nampak sambal tu memang tergugat la...hehe

touyakaruma said...

2 hingga 3 minit untuk 15 blog ? Kira okay gaklah

http://touyakaruma.com/blog/

ASSOYFINGER67 said...

mr.curly;kao tengok kole tu dah season yea..huhu..boleh buat ngangkong tu hihi..

Iza;ia kot..tak pernah tengok pulak..huhu

zulkbo;waalaikumsalam bro...kena beli tu..bagi kat anak2 supaya kenal huhu..

Steward;hu..hu..rasenyer belum tahu jerry...huhu

touyakaruma;setakat nie macam tu ler..guna google chrome...dulu guna firefox 4 beta..tak bape smoothlah...