Sunday, November 14, 2010

CIK MEK MOLEK...SIMPLE AND SWEETS....

14/11/2010-01:28am

                    Promo:http://ms-panadol.blogspot.com/
Tak sangka kao tak kenal kuih Go more Kelante Go more nie!Apapun sebagai kawan aku tunaikan permintaan kao tu....huhu..senang jer buatnyer..(aku pun tak pernah buat..tapi aku tau aku boleh buat...huhu...)Di tujukan khas untuk cik panadol kerana dia yang bertanya....On the spot aku bagi bantuan huhu..(akupun kebetulan memang nak buat entri nie.....pasal kuih nie...tadi baru makan..mem yang buat ler)..jom tengok...




Kuih Cek Mek Molek

Bahan-bahan ( 6-7 orang )

  • 4 biji ubi keledek
  • 2 cawan gandum-tambah atau kurang sekiranya perlu
  • Inti : gula secukupnya

Cara-cara

  1. Ubi direbus hingga lembut dan dikupas. Tumbuk/lenyek hingga betul2 lumat (semasa tengah panas2 lagi) dan dicampurkan dgn gandum sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh. Bulatkan doh kecil2 menjadi bebola. Kemudian doh tadi dileperkan dgn tangan,kalau melekat taburkan sedikit gandum ditangan ataupun minyak masak, kemudian letakkan sedikit gula di tengah dan bentukkan menjadi bujur. Setelah itu bolehlah digorengkan didalam kuali yang berisi minyak yang panas.
  2. *kurangkan gula untuk makanan yang berkhasiat.
Haa...bolehler kao suroh cousin kao tu buat O.K..(senyum)
Nie..yang aku makan tadi....selamat dah.....


Cek Mek Molek is  refer to Kelantan girls which means pretty ,good looking and polite..

15 comments:

cik panadol said...

haha bro...mmg xpenah la tgk kuih ni (jahil sungguh!)...dgr name ade la sekali dua....tp nmpk sedap n simple je nk buat....leh try ni...

thanks bro...

seposeng karat said...

uishh..my fav food 4 breakfast ade kt sini..sedap di mkn panas2x

name lain kueh nie> mek comey..hehe :D

Melati Qistyna's Mummy said...

hehehe, mmg nama kueh neh cik mek molek... mmg sedap :P

mr.curly said...

bro,kdg2 org pgil kueh ni kueh dotie..psl cik panadol tu kn cam dotie..hahahaha

zulkbo said...

salam Assoy..
Ms Panadol ada tak
Mr Panadol..saya Panadol
extreme..he he

aeinio said...

wahh assoy kah yg memasak kuih ini..? sama jugak cam kuih keria..

ASSOYFINGER67 said...

cik panadol;taklah jahil..cuma terlepas pandang jerkan..huhu

seposeng karat;yeker..t/k bgtau..huhu

mr.curly;ha..ha...kuih dotie....bagus gak tu..pasal CPpun manih gak ..miahaha(gelak gatai)

zulkbo;yelahh..aku nak tukar nama jadi assoypanadol bole ker..huhu

aeinio;takler ...wife aku masak...betul tu..tapi ia gula didalamkan...

azilas said...

Salam...

Aku baru tanya resipi kat mak mertuaku (org Kelantan) dan terniat di hati bila dah buat kuih ni baru nak post n3, ko dah post dulu....huhu..

Sedap kan.
Kalau kat Kedah, uli mcm tu jgk tp buat cucur keria. Macam cucur pemeram bentuknya tapi gula di luar..

Sophia Rani said...

terliur lahh.. dah lama tak makan kuih nih!!!!! sedapnya

Yatre Hayati said...

penah makan kuih ni..manis sangat..hehehe tak biasa

+akufobia+ said...

ohh.sedap ni.kalau ada orang buat kan.hee.

cKyN WaN said...

suka makan ni!

ASSOYFINGER67 said...

Thanks for all comments in....apapun cek mek molek memang sedap dan menceriakan hati bila makan seawal sarapan pagi...pasal tu orang Kelate manih2..cek meknyer huhu

MrShah53 said...

mkn mse ujan ni mmg layannn...

ASSOYFINGER67 said...

MrShah53;setuju..huhu