Thursday, January 20, 2011

IKAN MASAK KICAP LIKAT & SAYUR GORENG....ZASSS!

20/01/2011-03:35pm
Jumpa lagi....kali nie nak bawa resepi ikan masak kicap....sebenarnya lauk kat rumah aku nie dah ke penghujungnya...jadi hari Sabtu nie kenalah pergi pasar..fasal tu nanti kaorang nampak selar campur cencaru ..(senyum).
Apa2 pun...masak kicap nie memanglah senang sangat..tak rumit...bawang besar dan bawang putih di hiris....bawang besar tu 1 atau 2 biji...bawang putih 4 ulas..kalau yang suka,yang tak suka baunya satu atau dua ulaspun cukup.Cili besar dihiris.Panaskan minyak masukkan cili besar yang dihiris tadi...goreng dengan minyak(nak pedas taruk cili api)...dah layu...taruk bahan2 lain yang dihiris tadi serentak....goreng sampai naik bau.Selepas itu masukkan sedikit sos tiram dan setengah cawan kicap manis....biarkan menggelegak dan kicap itu likat masukkan ikan ,gaulkan seminit dan selepas itu bolehlah dihidangkan....siap!!Masak kicap nie special sikit fasal aku tak guna air dan garam...sebenarnya buat pedas2 lagi best...tapi fasal anak2 aku nak makan terpaksalah reduce kepedasan tu..
panaskan kicap sampai agak likat...

Ikan masak kicap likat...
Pas tu masak sayur tadi...nie picnyer...resepi takyah ler...tapi aku nak bagitau kalau pakai udang lagi best...aku pakai ikan bilis jer...udang tak der stock dah....nak beli kat kedai depan mahallah...tak berbaloi...jom laya....zassss!

Bahan2nyer bawang merah/putih
cili besar ngan ikan bilis,sos tiram...kategori satur goreng...
jangan goreng layu2...biar rangup jagungnyer..

Haa inilah makan tengahari a.ka petang aku...huhu..END


Lets do fast cooked,simple and tasted!Its holiday maaa......huhu!

21 comments:

ADfeez said...

ermmm sumpah ang buat aku terliur kot... huhuhu...

el said...

ni pun menu yg sllu aku msk..sng n cepat..tmbah2 aku tgh boyot x larat nk msk...x kira lah ayam ikan daging msk kicap..mmg sedap..hehehe

Cikmin said...

ai pun kalau masak kicap pun stail gini jugak..cepat dan sedap..hari ai masak kari..jom tukar2 jom!

nelly said...

sedap !!!!!!!!!!!!

hehe

Melati Qistyna's Mummy said...

mmg masak kicap cepat & yg penting sodap :P

zulkbo said...

salam..
pandainya cik abang
kita ni memasak..!!
saluted bro..he he

sop said...

wah.. sedap nyer..
mesti siap tambah tu.. :)

ASSOYFINGER67 said...

Terimakasih..nak kata sedap sangat tu tak tauler tapi boleh ler dengan selera budak2 nie..alhamdulillah Allah mengizinkan aku begini...huhu..

cik panadol said...

sedap....
tk kira masak ape, janji ade kicap memang jalan hehe....

taib wahid said...

Bulih jadi chef dah mr assoy ni,haha

ASSOYFINGER67 said...

Kesimpulannya....semua blogger suka kicap huhu....

taib wahid;aku nak jadi 5 minutes chef haha..T/K...thanks all!

diana said...

LULUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)

ASSOYFINGER67 said...

diana;mai uncle picat2 pipi kao huhu..thanks!~!!

ARC™ said...

nampak...menakutkan....
nak pggl member aku ah suruh masakkan heehe

Abu Luqman said...

ni jam 10.30..pgi ..terus lapar nasi bro

ASSOYFINGER67 said...

menggoda korang biar macam aku..haha!

Afiq Bukhari said...

sedap betul tgk ikan kicap..lagi2 kalau goreng sampai rangup ikan tu slurppp! hehe

shameel Iskandar said...

Trus lapar bvila tgk ikan masak kicap ni. Tapi kalo x campur air mestilah pekatkan.

phreak-id said...

gambar memang buat terliur. huhu


Terbaru > Kereta Kena Block Time Parking > Tahniah Zaquan Adha dan Ayu Raudhah > Tukar Banner/Link Dengan phreak-id

ecah said...

gile rajin.!!

ASSOYFINGER67 said...

Tank Key YOU..(tersipu2)..huhu